Český rozhlas natočí skladbu Mozarta a Salieriho, která se našla ve sbírkách Národního muzea

11.03.2016 12:07

Český rozhlas natočí původně ztracenou a znovu objevenou skladbu Wolfganga Amadea Mozarta a Antonia Salieriho – libreto vídeňského básníka Lorenza Da Ponteho s názvem Per la Ricuperata Salute di Offelia.

Český rozhlas natočí skladbu Mozarta a Salieriho, která se našla ve sbírkách Národního muzea
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Dílo bylo objeveno ve sbírce hudebněhistorického oddělení Národního muzea – Českého muzea hudby a bylo dlouho považováno za ztracené. Skladbu odvysílá stanice Vltava v neděli 13. března od 16.45 hodin v pořadu Ad libitum.

„Společná skladba Mozarta a Salieriho bude premiérově natočená v Českém rozhlase a odvysíláme ji v exkluzivní světové premiéře na stanici Vltava. Věříme, že si získá pozornost posluchačů. Těší nás spolupráce s Národním muzeem, které nám umožnilo skladbu, která byla dlouho považována za ztracenou, zařadit do našeho vysílání,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

„Skladba Per la Ricuperata Salute di Offelia opravdu patří mezi jedinečné poklady sbírek Národního muzea, a jsem rád, že po více než 200 letech od svého vzniku tak opět zazní jedinečné tóny této skladby díky první profesionální nahrávce natočené Českým rozhlasem,“ dodává generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Skladbu pro cembalo a soprán, v podání cembalo - Lukáš Vendl, soprán - Irena Troupová, natočí Český rozhlas v sobotu 12. března ve Studiu 1. Nahrávku skladby, která vznikla u příležitosti uzdravení zpěvačky Nancy Storace – ceněné interpretky Salieriho a Mozartova díla, nabídne posluchačům ve svém vysílání Český rozhlas Vltava v pořadu Ad libitum v neděli 13. března od 16.45 hodin.

Text zhudebnili na podzim roku 1785 skladatelé Antonio Salieri, Wolfgang Amadeus Mozart a Cornetti. Libreto se dostalo do sbírek Národního muzea v 50. letech 20. století jako konfiskát, zpracováno bylo poprvé v roce 1976. Karta byla sice veřejně přístupná v katalogu libret Národního muzea, ale podle ní by pravděpodobně nikdo nedokázal odhalit unikátnost tohoto drobného svazku, protože údaje o autorství jsou v zašifrované podobě. Objevená skladba vzbudila u veřejnosti velký zájem.

Český rozhlas Vltava, pořad Ad libitum: neděle 13. března od 16.45

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…