Český rozhlas - rok 2014 ve znamení zpravodajství, zábavy a dětských pořadů

01.01.2014 9:43

Od 2. ledna 2014 dojde ve vysílání stanic Českého rozhlasu k programovým změnám. Ty se dotknout nejen vysílání celoplošných stanic Českého rozhlasu Dvojky, Českého rozhlasu Plus ale i stanic regionálních. Hlavním smyslem změn je dlouhodobá snaha Českého rozhlasu o jasnou profilaci jednotlivých programových okruhů a jejich vzájemnou komplementaritu.

Český rozhlas - rok 2014 ve znamení zpravodajství, zábavy  a dětských pořadů
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Český rozhlas Plus 

Český rozhlas Plus rozšíří od 2. ledna 2014 své stávající vysílání. Každé ráno si tak budou moci posluchači naladit od 6:00 do 10:00 hod. živě vysílaný proud komentovaného zpravodajství s výrazným přesahem do publicistiky. 

Ranní vysílání se bude věnovat aktuálnímu dění zahrnujícímu politiku, společnost, vědu a technologické novinky. Výrazný prostor tak dostanou vedle komentovaného zpravodajství i analýzy, glosy a komentáře. Dvakrát za hodinu nabídne zprávy, chybět nebude přehled domácího a zahraničního tisku. V živém ranním bloku uslyší posluchači i oblíbený pořad Pro a proti.

Ranní blok od 6. do 10. hodiny a také podvečerní vysílání ČRo Plus v čase od 17. do 20. hodiny bude přebírat stanice ČRo Regina na pražské frekvenci 92,6 MHz. Přebírané vysílání ČRo Plus v uvedených časech je součástí inovace vysílání pražské regionální stanice ČRo Regina.

Český rozhlas Plus připravuje pro své posluchače také několik nových pořadů. Jedním z nich budou lifestylové Trendy, mapující vývojové tendence v různých oblastech. Zcela novým formátem v našem mediálním prostoru bude Laboratoř, ve které se vědci a herci baví zábavně vážným způsobem o novinkách na poli vědy a technologií. Jednou týdně zazní Za hranou, kde se budou rozebírat vážné, často i provokativní, etické otázky naší doby.

Český rozhlas Dvojka

Od čtvrtka 2. ledna 2014 dojde ke změnám v přiřazení vysílačů v oblasti středních Čech. Vysílač Praha (Cukrák) - 100,7 MHz se přesune ze sítě ČRo Dvojky do sítě ČRo Region, Středočeský kraj, opačným směrem pak vysílače Beroun (Záhrabská) - 88,4 MHz a Mělník (město) - 87,6 MHz. Hlavním smyslem těchto úprav je posílení pokrytí programu ČRo Region, Středočeský kraj v oblasti Prahy a zejména pak středních Čech.

Tato změna nastává v souvislosti s tím, že od začátku nového roku dojde k  programovým úpravám a přesunům vybraných programových prvků z Dvojky na regionální stanice. Pokud by Český rozhlas k uvedené změně vysílačů nepřistoupil, přestal by nabízet svým posluchačům na území Prahy a výrazné části středních Čech tento určitý programový segment, což s ohledem na službu plátcům rozhlasového poplatku pokládá programové vedení ČRo za nežádoucí stav.

V novém vysílacím schématu Dvojky tak dojde od 2. ledna k dílčím úpravám. Pořad Písničky na přání a pořady s dechovou hudbou se tímto dnem přesouvají do vysílání regionálních stanic.

Ve vysílání Dvojky se naopak objeví obsahově rozšířený Kolotoč. Tento populární pořad Dvojky Českého rozhlasu oslaví svoji 51. sezónu návratem do svého tradičního vysílacího času. Od pondělí do neděle – tedy každý den – se krátce po 17. hodině ozve známá znělka, otevírající hodinu a půl trvající mozaiku příjemných písniček a zajímavostí z domova i ze světa. Chybět nebude ani trocha zábavy z rozhlasového archivu, ale především bude Kolotoč přinášet dobré zprávy, tedy informace o tom, že se kolem nás stále ještě dějí dobré skutky. A právě takové informace rádi uslyší i od našich posluchačů a předají dál moderátoři Monika Brindzáková, Roman Víšek a Jan Kovařík.

V novém roce nabídne Český rozhlas Dvojka svým posluchačům každý všední den krátce po poledni nejméně tucet písniček pro potěšení v pořadu Dvanáct ve dvanáct. Ale nejen to. Hodinu příjemné nálady dotvoří svými postřehy, příhodami a zamyšleními průvodci, kteří se na vlnách Dvojky v roli moderátora doposud většinou neozývali, třebaže jsou to zajímavé osobnosti a ve svých oborech uznávaní profesionálové. Takovými jsou např. Dalibor Gondík, Petra Černocká, Richard Pachman, Petr Jančařík, Jitka Hosprová, Apolena Veldová a řada dalších.

Regiony 2014

Od nového roku startuje projekt Regiony 2014. Tato obsáhlá koncepce, která byla připravována napříč celým Českým rozhlasem téměř rok, má za úkol více využít potenciál sítě 14 regionálních stanic Českého rozhlasu.

Program jednotlivých regionálních stanic bude ve větší míře reflektovat preference posluchačů, bude v souladu s jejich vyznávanými hodnotami a životním rytmem. Vysílací schémata budou postavena na pravidelných programových řadách, takže posluchač bude mít jistotu, že svůj oblíbený pořad najde každý den v obvyklém čase.

V programu stanic budou akcentovány hlavně regionální informace (regionální zpravodajství a aktuální publicistika + servisní info: počasí, doprava), spotřebitelská témata (poradny orientované na běžné každodenní problémy a nabídka pomoci při jejich řešení), zábavné žánry, písničky na přání a také pořady podporující kulturní identitu daného regionu. Velký důraz bude kladen na interaktivitu, tedy přímý kontakt s posluchačem.

Nové vysílací schéma regionálních stanic Českého rozhlasu obsahuje i celou řadu nových pořadů, při jejichž výrobě je dokonale využito synergie, kterou síť regionů nabízí. Jedná se například o populárně-naučný interaktivní kvíz o České republice s názvem Česko - země neznámá, který bude každý všední den od 13 hodin moderovat Pavel Kudrna, Martina Vrbová nebo Jana Chládková. Dalším pořadem, který budou regionální stanice od pondělí do pátku od 16 hodin nově vysílat, je Humoriáda, což je hodina plná scének, skečů a vyprávění na přání posluchačů. Pořadem bude provázet Patrik Rozehnal spolu s jedním z významných českých herců, komiků nebo režisérů – v pořadu se bude pravidelně objevovat Ladislav Županič, Naďa Konvalinková, Ivanka Devátá, Luděk Sobota, Jiří Lábus a další.

V programu regionálních stanic Českého rozhlasu pak také nebude chybět pořad pro všechny, kteří se neradi nudí, tedy Hobby magazín či kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla Pochoutky.

Rádio Junior

Právě dnes spustilo Rádio Junior zcela nový web určený pro větší děti. Nabízí  uživatelsky příjemnou grafickou podobu, je zábavnější a modernější. Hravým prvkem je paternoster, který vozí pořady určené dětem a je také typický pro budovu Českého rozhlasu.

Zároveň se dnes všem malým i velkým posluchačům představí veselý kamarád nový maskot Rádia Junior - Ušoun Rušoun.

I v novém roce bude Rádio Junior pokračovat v návštěvách školek po celé České republice. V nejbližší době vyjede do školek, které spolupracují s nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška.

Děti se mohou také těšit na nové pořady, které zpestří víkendové vysílání Rádia Junior.

Více informací o programu a vysílačích najdete na rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…