Český rozhlas spouští řádné vysílání v DAB+

31.05.2017 20:30

Od 1. června 2017 spouští Český rozhlas ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi řádné rozhlasové vysílání v DAB+. Posluchačům bude nabízet v digitální kvalitě všechny své celoplošné, příslušné regionální i digitální stanice. Český rozhlas se považuje za přirozeného lídra digitalizace a nyní udělal další krok k tomu, aby veřejnosti nabízel ještě kvalitnější a pestřejší služby.

Český rozhlas spouští řádné vysílání v DAB+
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„DAB+ patří k jedné z platforem vysílání, které považujeme za perspektivní a které chceme nadále rozvíjet. Současné řádné vysílání navázalo na vysílání experimentální, které jsme zahájili v srpnu 2015. Posluchačům chceme nabízet co nejpestřejší služby. Právě široká nabídka programu je samotnou podstatou a největším přínosem rozhlasové digitalizace,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Řádné vysílání v Praze kontinuálně navazuje na experimentální vysílání. Český rozhlas musel čekat na přidělení řádných kmitočtů pro digitální vysílání, které umožnilo až vydání takzvaného opatření obecné povahy Českým telekomunikačním úřadem v listopadu 2016 v návaznosti na vládní usnesení ke koncepci rozvoje zemského digitálního vysílání. V dalších lokalitách – Brně, Ostravě a v Plzni Český rozhlas plánuje zahájit řádné digitální vysílání za půl roku.

„Jsem rád, že rozhlas, který je poslední analogovou platformou, se konečně dočká řádného digitálního vysílání.  A těší mě, že můžeme využít naši unikátní infrastrukturu, technologické zázemí a dlouholeté zkušenosti a pomoci Českému rozhlasu představit digitální  vysílání tak, aby posluchači mohli ocenit špičkovou kvalitu zvuku a v budoucnu i nové služby,“ uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

DAB+ je perspektivní vysílací platformou, kterou stojí za to rozvíjet, což potvrzují i zkušenosti ze zahraničí. Český rozhlas má navíc dle zákona o ČRo vyvíjet činnosti v oblastech nových vysílacích technologií a služeb. Roční provoz multiplexu v síti Praha, Brno, Ostrava a Plzeň bude stát 12,9 milionu korun. Veškeré náklady bude Český rozhlas hradit ze stávajících finančních a kapacitních zdrojů bez nároku na navýšení rozhlasových poplatků.

Možnosti využívání pásma VKV/FM jsou dnes prakticky vyčerpány a fyzikálně limitované kapacity, které vycházejí z mezinárodní koordinace kmitočtů VKV/FM, neumožňují další rozvoj. Toto omezení je klíčovou bariérou pro rozšiřování programové nabídky nejen Českého rozhlasu, ale celého rozhlasového trhu v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…