Český rozhlas zaznamenal historický úspěch na festivalu Prix Italia

19.06.2021 16:11

Český rozhlas slaví fenomenální úspěch na 73. ročníku jednoho z nejprestižnějších a nejstarších evropských festivalů rozhlasové a televizní tvorby Prix Italia, kde zvítězil v kategorii Hudba s projektem Hudba k siréně.

Český rozhlas zaznamenal historický úspěch na festivalu Prix Italia
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Hlavní cenu převzali dnes večer během slavnostního ceremoniálu v Miláně Martin Klusák a Lenka Šámalová z Tvůrčí skupiny Hudba Českého rozhlasu a Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG, v jehož spolupráci projekt vznikl.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí

„Jsem nesmírně hrdý na to, že Český rozhlas zvítězil v obrovské konkurenci s takovými velikány, jako je britská BBC, australská ABC, německá ARD nebo Radio Canada. Jde o velké ocenění práce všech rozhlasových kolegů – dramaturgů, producentů, zvukařů a lidí ze stanice Vltava, kteří v tomto netradičním projektu viděli potenciál a kvalitní veřejnou službu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Mezinárodní porota vybírala ze sedmi finalistů a předsedkyně poroty Maria Gabriella Ceracchi z italského RAI shrnula verdikt poroty ke skladbě A River Call skladatele Petra Hory v rámci projektu Hudba k siréně následovně: „Skladba představuje kombinaci zvukových prvků, z nichž každý má svou vlastní povahu a prostřednictvím rozhlasového vysílání se proměňuje, čím vytváří třetí zvuk plný sugescí, který dokáže posluchače přenést do dimenze pozastavené mezi realitou současnosti a hudebním dějem.“

V prestižní soutěži se letos mezi finalisty ve svých kategoriích dostaly hned tři projekty Českého rozhlasu – kromě zmiňovaného projektu Hudba k siréně to bylo také rozhlasové drama Skořápka populárního britského spisovatele Iana McEwana, které je moderní hamletovskou parafrází vyprávěnou z nečekané perspektivy.

Během slavnostního večera získal speciální zmínku i projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata, a to v kategorii interaktivní web. I když v dané kategorii nevyhrál hlavní cenu, mezinárodní porota se rozhodla vyzdvihnout, že jde o výjimečný projekt s trvalým sociálním dopadem, který přináší skutečnou a hmatatelnou pomoc těm, které společnost často přehlíží. Porotci ocenili, že projekt vyniká nejen svým interaktivním aspektem, ale také tím, že jde daleko za hranice online zážitku a povzbuzuje účastníky k vytváření mezigeneračních vazeb v reálném životě.

Festival Prix Italia se koná pod patronátem prezidenta Itálie a pod záštitou představenstva veřejnoprávní vysílací společnosti RAI, kde se prezentují a propagují nejlepší rozhlasové, televizní a webové pořady. Festival je historicky putovní a v průběhu let se tak místem konání stala mnohá italská města. Letošní ročník se konal ve dnech 14. až 18. června 2021 v historickém srdci Milána. Vedle samotné soutěže jsou součástí také předpremiéry, přehlídky, konference a workshopy s klíčovými osobnostmi ze světa technologií, kultury a médií. Festival se konal za přísných pandemických bezpečnostních opatření.

.Více informací k projektu Hudba k siréně:

Projekt Hudba k siréně je společný projekt Českého rozhlasu Vltava a Orchestru BERG, který v průběhu roku 2019 a 2020 nabízel sérií minikoncertů - netradičních zážitků se současnou hudbou. V rámci unikátního projektu vznikla každý měsíc nová skladba, jejíž živé provedení bylo směřováno na nejrůznější místa a v přímém přenosu do vysílání Českého rozhlasu Vltava, a to v pravé poledne, během zkoušky sirén. Za přispění Českého rozhlasu Vltava se nekolísavý tón sirény stal hlavním aktérem a nepostradatelnou esencí minikoncertu určeného pro širokou veřejnost. Všechny videozáznamy hudebních performancí jsou k dispozi v archivu Českého rozhlasu Vltava.

V exkluzivním živém vysílání byly uvedeny premiéry nově objednaných hudební děl, jejichž společným jmenovatelem byl zvuk sirén ve specifickém akustickém kontextu. Autoři jsou současní čeští skladatelé a skladby interpretují členové Orchestru BERG, předního pražského ansámblu pro soudobou hudbu.

Pro hudební kategorii Prix Italia 2021 byl jako vzorek z celého portfolia projektu vybrán záznam jedné z kompozic. Jedná se o miniaturu pro dva operní zpěvy, akordeon a sirénu, nazvanou “A River Call" skladatele Petra Hory, která byla provedena v laboratoři Výzkumného ústavu vodohospodářského v Praze ve středu 7. srpna 2019 v pravé poledne. Skladbu Hora postavil na abstraktním příběhu napětí mezi nebezpečím a extází s odkazem k mytickým sirénám. Figurují v něm dvě ženy, jeden muž, díra mezi dvěma starými domy, ale také výstražný signál akustické sirény a voda.

Projekt Hudba k siréně je připomínkou toho, že hudba nemusí být nutně pouze souborem not interpretovaných člověkem na hudební nástroj, ale že je v první řadě organizací zvuků s komplexním vztahem k času a prostoru, je naší každodenní součástí a ze své podstaty vychází z živoucích principů kontinua přírody.

Místo a prostor se stávají nedílnou součástí skladby. Jsou zásadním momentem při jejím poslechu, kdy divák vnímá i celkové okolní prostředí. Stejně tak i přímý přenos do rozhlasového vysílání je součástí provedení skladby, protože její znění je rozšířeno na další místa a posluchači ze své vlastní perspektivy aktivně naslouchají nejen skladbě, ale současně i svému okolí, kde ve stejnou chvíli probíhá polední zkouška sirén. Zkrátka jedna část skladby je slyšet všude tam, kde zní siréna a další část je slyšet z rozhlasového éteru. Stačí se jen na chvilku a ve správný okamžik zastavit, naladit rádio, spojit všechny okolnosti v jeden poslechový zážitek a prozkoumávat akustický prostor se soudobou hudbou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…