Český rozhlas získal nové poplatníky

28.07.2012 21:20

Český rozhlas získal jen za měsíc červen přes 30 tisíc nových poplatníků rozhlasového poplatku. Stalo se tak poté, co počátkem června oslovil přes 200 tisíc domácností.

Český rozhlas získal nové poplatníky
Foto: Český rozhlas
Popisek: Logo Českého rozhlasu

 Poplatek ve výši 45 Kč měsíčně je povinen platit každý vlastník nebo držitel rozhlasového přijímače, přičemž se hradí jeden poplatek za domácnost. Český rozhlas bude i nadále pokračovat v oslovování nepřihlášených poplatníků a připravuje další kroky ve vymáhání pohledávek.

„Po více než dvou letech došlo k meziměsíčnímu nárůstu poplatníků z řad domácností, platících přes SIPO, přičemž pozitivní trend očekáváme i v následujících měsících. Vedle toho připravujeme další kroky, jak přímo oslovit nepřihlášené poplatníky a jak vymáhat pohledávky od neplatičů, a to jak od fyzických tak od právnických osob,“ sdělil Ing. Ladislav Musil, náměstek generálního ředitele pro správu a provoz.

Český rozhlas využil službu SIPO České pošty a oslovil poplatníky televizního poplatku, kteří nehradí rozhlasový poplatek. V dopise nabídl lidem jednoduchou možnost přihlásit se k pravidelným platbám pomocí SMS zprávy. Český rozhlas odhaduje nárůst poplatníků až na 50 tisíc.

Povinnost přihlásit se k placení rozhlasového poplatku má každý, kdo vlastní nebo drží rozhlasový přijímač. Tato povinnost vyplývá ze zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích. Fyzické osoby platí poplatek pouze z jednoho přijímače, a to i v případě, že vlastní přijímačů více. V rámci společné domácnosti platí poplatek pouze jeden její člen.

Rozhlasový poplatek činí 45 Kč měsíčně a představuje nejnižší plošně vybíraný poplatek v České republice. Rozhlasový poplatek slouží výhradně k financování Českého rozhlasu, který veřejnosti nabízí 21 rozhlasových stanic a velké množství on-line služeb.

Rozhlasovým přijímačem je vedle běžného rádia též radiobudík, autorádio, mini věž nebo počítač s FM či DVB-T tunerem a stejně tak televizor se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C nebo programů kabelové televize.

Možnost přihlásit se k platbě rozhlasového poplatku i další podrobnosti jsou k dispozici na www.rozhlasovypoplatek.cz, dále lze využít telefonní linku 221 553 636 v pracovní dny mezi 7:30 a 16:00 nebo email poplatky@rozhlas.cz. Přihlášku k placení rozhlasového poplatku lze provést i na kterékoliv přepážce České pošty.

MgA. Jakub Čížek
ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů
Český rozhlas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…