Český rozhlas zpestří závěr roku svátečním programem

21.12.2022 17:35 | Tisková zpráva

Sváteční vysílání celoplošných i regionálních stanic Českého rozhlasu nabídne bohatý vánoční a silvestrovský program. Posluchačům k Vánocům nadělí premiéry rozhlasových her, tradiční pohádky, vánočně laděné rozhovory s výjimečnými osobnostmi, hudební ochutnávky a na Silvestra pořádnou dávku humoru. Nebude chybět ani rekapitulace klíčových momentů roku 2022 nebo zásadních změn v roce nadcházejícím.

Český rozhlas zpestří závěr roku svátečním programem
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Na Českém rozhlase Dvojka nebudou o Vánocích chybět oblíbené literární žánry, zábavné pořady nebo kvalitní hudba. Sváteční program nabídne pravidelně od 13.00 hodin tradiční pohádky. Štědrý den nabídne klasiku Sůl nad zlato s hvězdami českého herectví Vladimírem Rážem či Marií Rosůlkovou nebo to nejlepší z rozhlasových her – Sen o české mši vánoční s Markem Ebenem, Petrou Špalkovou a Petrem Haničincem. Štědrovečerní Tobogan bude patřit moderátorovi Alešovi Cibulkovi a jeho hostům – Carmen Mayerové, Petrovi Kostkovi, Ljubě Krbové, Haně Holišové, římskokatolickému knězi Mariánovi Pospěchovi a osobní Werichově kuchařce Evě Tůmové.

Na Boží hod vánoční připravila stanice premiéru příběhu nestárnoucího chlapce Petra Pana a také detektivní příběh Vánoční vražda v podání Dany Syslové, Ivy Janžurové, Jaromíra Plesla nebo Tomáše Pavelky. Poslední vánoční večer pak čekají posluchače netradiční Vánoce ve zlatokopeckém americkém městečku v dramatizaci povídky Vánoce na objednávku. V pořadu s názvem Hudba, kterou mám rád se zase s Ivanou Chýlkovou zaposlouchají do jejích oblíbených nahrávek.

Silvestr se na vlnách Českého rozhlasu Dvojka ponese v duchu sloganu: „Silvestr 2022 aneb Bavili jsme se s Vámi celý rok“. Vysílání stanice nabídne pořady, které posluchačům udělaly v uplynulém roce největší radost.  V poslední den letošního roku Dalibor Gondík představí od 6.00 hodin To nejlepší z Ranní Dvojky, Martin Hofmann zase v průběhu dne zavzpomíná na hereckou kolegyni Hanu Maciuchovou a Zuzana Bubílková s Robertem Vanem se vrátí do doby, kdy se dělila republika. Posluchače stanice zajisté potěší i Blízké setkání Adély Gondíkové a Jiřího Langmajera. Ve vysílání je svým vyprávěním pobaví i moderátorka Daniela Písařovicová, architekt David Vávra a herec Václav Kopta. Chybět nebude silvestrovský Tobogan s Halinou Pawlowskou, Ivou Pazderkovou, Otakarem Brouskem, Antonínem Procházkou, které přivítá moderátor pořadu Aleš Cibulka. Večer posluchačům Českého rozhlasu Dvojka zpestří Lenoška Iva Šmoldase a čekání na nový rok 2023 zkrátí moderátoři Nočního proudu.

Český rozhlas Radiožurnál bilancuje uplynulý rok tradiční řadou 22 Příběhů roku ´22, ve které se vrací k nejvýznamnějším událostem uplynulého roku a jejich hlavním aktérům. Posluchači uslyší od čtvrtka 22. prosince denně vždy v časech od 8.50 a od 16.10 hodin příběhy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, pražského arcibiskupa Jana Graubnera, oštěpařky Barbory Špotákové, lékařky Mileny Králíčkové, filmového režiséra Petra Václava nebo dokonce i goril pražské ZOO Duni a Kisumu. Radiožurnál také odvysílá dva týdny před Vánoci každý den zajímavou reportáž o splněných přáních seniorům v rámci dobročinného projektu Ježíškova vnoučata Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Zpravodajská stanice odvysílá i vánočně laděnou řadu Rozhlasoví králové o legendárních rolích králů nejslavnějších českých herců v rozhlasovém podání.
26. prosince Radiožurnál odvysílá tradiční Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana a na Nový rok projevy dalších ústavních činitelů. Do programu zařazuje i servisní sérii Agenda roku, představující zlomové události, které lze očekávat v nadcházejícím roce. Pořad Změny roku nastíní posluchačům změny v roce 2023. 

Český rozhlas Plus láká na sváteční rozhovory: s pravoslavným knězem Pavlem Milko, s herečkou Ivou Janžurovou, s básníkem a publicistou Milošem Doležalem a s biochemikem Janem Konvalinkou.

Český rozhlas Vltava zpříjemní vánoční atmosféru sérií čtyř přímých přenosů koncertů z Kanady, Finska, Francie a České republiky v rámci projektu Vánoční den Eurorádia. Před svátky uvede premiéru hry současného německého autora Paula Plampera Tichá noc II. V rozhlasovém příběhu o Vánocích rodiny, která se neumí shodnout vůbec na ničem, excelují Ivana Uhlířová, Jakub Žáček nebo Vilma Cibulková. Na Štědrý den stanice odvysílá klasický dramatický titul Lhář a jeho rod od Václava Klimenta Klicpery nebo Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby v novém provedení Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Silvestr přinese speciál hudebního publicisty Pavla Klusáka na téma recitativy v české popové hudbě nebo záznam koncertu britské alternativní skupiny Tindersticks.

Radio Wave oslaví Vánoce udržitelně a minimalisticky. Proudová série Minivánoce přiblíží svátky z pohledu spirituality, konzumu a ekologie. Oblíbené podcasty stanice pro mladé se zaměří na nevkus a výzdobu českých měst, na Vánoce na cestách a pomohou s výběrem nejlepších filmů, seriálů, knih a deskových her uplynulého roku. Vysílání během svátečních dnů nabídne také výběr toho nejlepšího z koncertů, debat a talkshows Radia Wave.

Český rozhlas Rádio Junior si na Vánoce pro malé posluchače připravilo bohatou pohádkovou nadílku. Na stanici během svátků poběží pohádky Tři oříšky pro Popelku, O dvanácti měsíčkách, Zlatovláska, Šípková Růženka, Princezna se zlatou hvězdou na čele nebo Kocour v botách. Kromě klasických českých pohádek budou na programu i speciální vánoční pohádky Ježíškovy první Vánoce, Vánoční skřítek a Pastýřská koleda. Pohádky budou dostupné k poslechu na webu i zpětně. Rádio Junior také nejmladším posluchačům zpříjemní vánoční svátky velkou vánoční soutěží o krásné ceny.  

Český rozhlas D-dur nabídne na Štědrý den dopoledne setkání s hobojistou Vilémem Veverkou a jeho zbrusu novým vánočním albem. Během Vánoc zazní řada slavných i méně známých skladeb, které posluchače zajisté naladí na vánoční atmosféru. Na Boží hod vánoční před polednem zazní v éteru stanice obnovená premiéra Vánoční kantáty Leopolda Koželuha, která poprvé zazněla teprve nedávno v Pardubicích. Silvestra milovníci vážné hudby stráví ve společnosti skladeb hudebního génia Mozarta.

Regionální stanice Českého rozhlasu si také připravily bohatý sváteční program. 24. prosince nabídnou v časech od 16.00 a od 22.00 hodin vánoční speciál Hvězdných návratů autora pořadu Patrika Rozehnala. Štědrovečerní atmosféru zpříjemní také od 21.00 hodin Pohádkové Vánoce s pohádkovými hosty – Janem Potměšilem, Míšou Kuklovou, Janem Čenským, Ivanou Andrlovou, Vítězslavem Jandákem a Pavlem Trávníčkem. Nebudou chybět ani vánoční koledy, Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby nebo písničky z českých pohádek. Na Štědrý den, na Boží hod vánoční i na Štěpána nechají posluchače nahlédnout do svého soukromí tři známé manželské páry - Dana Morávková a Petr Malásek, Eva Hudečková a Václav Hudeček, Carmen Mayerová a Petr Kostka.

Více informací k vánočnímu programu naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…