Český statistický úřad: Ceny zahraničního obchodu meziměsíčně vzrostly

19.07.2018 11:31

V květnu 2018 se vývozní ceny meziměsíčně zvýšily o 1,3 %, dovozní ceny o 1,7 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,6 %. Meziročně se vývozní ceny snížily o 1,5 %, dovozní ceny o 2,3 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 100,8 %.

Český statistický úřad: Ceny zahraničního obchodu meziměsíčně vzrostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Pokud jde o ceny zahraničního obchodu, v květnu se ceny, za které se od nás zboží vyváží, zvýšily o 1,3 %. Dovozní ceny meziměsíčně vzrostly o 1,7 %. Vliv na to mělo hlavně zdražení ropy a ropných produktů,“ vysvětluje Vladimír Klimeš z odboru statistiky cen ČSÚ.

Meziměsíční srovnání:

Vývozní ceny se v květnu zvýšily o 1,3 % (v dubnu se snížily o 0,1 %). Podstatný vliv na vývoj celkového meziměsíčního indexu měl růst cen strojů a dopravních prostředků o 1,1 %. Ceny minerálních paliv vzrostly o 5,7 % (zejména ropných výrobků), chemikálií o 1,5 % a ceny polotovarů o 1,0 %. Ceny neklesly v žádné sledované skupině.

Dovozní ceny v květnu vzrostly o 1,7 % (v dubnu se nezměnily). Za přispění slabší koruny vůči dolaru mělo největší vliv na růst celkového meziměsíčního indexu zvýšení cen minerálních paliv o 8,7 % (především ropy a ropných výrobků). Ceny strojů a dopravních prostředků se zvýšily o 1,5 %, chemikálií o 1,4 % a ceny polotovarů o 1,1 %. V žádné skupině ceny neklesly.

Směnné relace se snížily na hodnotu 99,6 % (v dubnu 99,9 %). Negativní hodnoty směnných relací zaznamenala především minerální paliva (97,2 %), potraviny a stroje a dopravní prostředky shodně (99,6 %). Nejvyšších pozitivních hodnot směnných relací dosáhly ostatní suroviny (100,7 %).

Meziroční srovnání:

Ceny vývozu klesly o 1,5 % (v dubnu o 3,9 %). Zásadní vliv na vývoj celkového meziročního indexu mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 2,9 %. Snížily se ceny potravin o 3,5 %, průmyslového spotřebního zboží o 3,3 % a ceny chemikálií o 2,5 %. Ceny minerálních paliv vzrostly o 7,7 % a ceny polotovarů o 1,5 %.

Dovozní ceny, zejména důsledkem posílení koruny vůči euru a dolaru, se snížily o 2,3 % (v dubnu o 5,3 %). Největší vliv na pokles celkového meziročního indexu mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 4,7 %. Ceny ostatních surovin klesly o 13,7 % (zejména kaučuku), potravin o 7,5 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 4,6 %. Nejvíce rostly ceny minerálních paliv o 17,6 % (zvláště ropy a ropných výrobků).

Směnné relace se snížily na hodnotu 100,8 % (v dubnu 101,5 %), nicméně osmý měsíc setrvaly v pozitivních hodnotách. Z významných skupin dosáhly pozitivních hodnot směnných relací polotovary (102,1 %), stroje a dopravní prostředky (101,9 %) a průmyslové spotřební zboží (101,4 %). Negativní hodnoty směnných relací zaznamenala zejména minerální paliva (91,6 %) a chemikálie (99,0 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…