Český statistický úřad: Cestovní ruch přinesl ekonomice 250 miliard korun

28.02.2017 16:20

Cestovní ruch je nedílnou součástí českého hospodářství. V roce 2015 tvořil 2,8 % hrubého domácího produktu a pracovalo v něm 228 tisíc osob. Celkový objem výdajů za cestovní ruch na našem území dosáhl 250 miliard korun.

Český statistický úřad: Cestovní ruch přinesl ekonomice 250 miliard korun
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Vnitřní spotřeba cestovního ruchu je souhrnným ukazatelem poptávky všech návštěvníků, kteří tráví svou dovolenou v Česku. Nezáleží na tom, jestli se jedná o českého turistu nebo o návštěvníka ze zahraničí. V roce 2015 dosáhla tato spotřeba 250 miliard korun, což bylo meziročně o 5,3 % více.

Příjezdový cestovní ruch tvořil 59 % spotřeby. Zbývající dvě pětiny, konkrétně 102 miliard korun, generovali tuzemští návštěvníci prostřednictvím domácího cestovního ruchu. „V rámci výdajů cestovního ruchu převažovaly v roce 2015 finanční prostředky vynaložené na zboží, a to z 29 %. Pokud se týká služeb, návštěvníci vynaložili 20 % svých výdajů na osobní dopravu a stejný podíl finančních prostředků i na stravování. Za ubytovací služby pak utratili 18 % výdajů,“ říká Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. Marže cestovních kanceláří, agentur nebo průvodců tvořily zhruba 3 % spotřeby vnitřního cestovního ruchu.

V roce 2015 zaměstnával cestovní ruch 228 tisíc osob, což bylo meziročně o 1,2 % více. V 82 % šlo o zaměstnance, ve zbývající části o podnikatele. „Podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství činil 4,4 %. V turismu tedy pracoval každý třiadvacátý Čech,“ dodává Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ s tím, že podíl cestovního ruchu na zaměstnanosti v Česku je podobný situaci ve Švýcarsku nebo Nizozemí.

Nejvíce, 72 % pracujících našlo uplatnění v oborech charakteristických pro cestovní ruch. Ve stravovacích a pohostinských zařízeních poskytovalo své služby turistům 67 tisíc osob, v ubytovacích službách 39 tisíc a v cestovních kancelářích a agenturách 13 tisíc. Dalších téměř 60 tisíc osob bylo zaměstnáno v odvětvích souvisejících s cestovním ruchem. Patří mezi ně například výroba map, suvenýrů nebo upomínkových předmětů, obchodní činnosti, spoje a telekomunikace nebo činnosti v oblasti nemovitostí.

Více se dozvíte z právě zveřejněných dat ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/satelitni_ucet_cestovniho_ruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…