Český statistický úřad: Duben byl ve znamení velikonočních nákupů

05.06.2019 16:14

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy (včetně Velikonoc) v dubnu zvýšily reálně o 5,4 %, bez očištění o 6,9 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 0,2 %.

Český statistický úřad: Duben byl ve znamení velikonočních nákupů
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v dubnu reálně o 0,2 %, přičemž za potraviny vzrostly o 1,7 %, naopak za pohonné hmoty klesly o 1,4 % a za nepotravinářské zboží o 0,5 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy (při stejném počtu pracovních dní v dubnu 2019 i 2018) zvýšily o 5,4 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 6,0 %2), za potraviny o 5,6 %2) a za pohonné hmoty o 3,0 %.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 6,9 %. Tržby za potraviny vzrostly o 10,0 %2), za nepotravinářské zboží o 5,4 %2) a za pohonné hmoty o 3,0 %. Rozdíl mezi neočištěnými a očištěnými daty připadl na vrub zejména vlivu Velikonoc. V loňském roce se nákupy na Velikonoce realizovaly koncem března, letos až v dubnu.

Nejvyšší růst zaznamenal prodej internetových obchodů a zásilkových služeb3) (o 20,0 %). Vyšší nákup potravin, podpořen velikonočními svátky, se projevil růstem tržeb v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 10,4 % a ve specializovaných prodejnách potravin o 3,7 %. Ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím vzrostly tržby za počítačová a komunikační zařízení o 15,4 %, za výrobky pro domácnost o 4,7 %, za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 4,0 % a za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 2,0 %. Naopak tržby klesly ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví o 1,9 %.

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 100,7 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a potravin. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, s oděvy a obuví a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel4) vzrostly reálně meziměsíčně o 1,3 %. Meziročně se tržby zvýšily o 0,7 % (očištěné i neočištěné o kalendářní vlivy). Tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) meziročně vzrostly o 2,7 %, naopak za opravy motorových vozidel se snížily o 6,2 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…