Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů v ekonomiku je nejnižší od počátku sledování

25.07.2022 16:11

Konjunkturální průzkumy - červenec 2022

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů v ekonomiku je nejnižší od počátku sledování
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 2,6 bodu na hodnotu 95,7 při současném poklesu obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 2,9 bodu na hodnotu 100,2, indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,1 bodu na hodnotu 73,6, nejnižší od počátku zjišťování.

V podnikatelské sféře se důvěra v červenci snížila v průmyslu a v obchodě. V meziměsíčním srovnání mírně vzrostla ve stavebnictví a vybraných službách.

„Za výrazným poklesem důvěry v průmyslu stojí, mimo jiné, především přetrvávající nedostatek vstupů a klesající poptávka. Podniky navíc stále limituje nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku poklesla na nejnižší hodnotu od počátku zjišťování. Rekordní počet respondentů se obává zhoršení vlastní finanční situace. Blízko svého historického maxima je i počet spotřebitelů, kteří hodnotí svou finanční situaci hůř než v předešlých dvanácti měsících.

„Pesimismus domácností sílí již pátý měsíc v řadě. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v červenci dostala dokonce na nejnižší hodnotu v historii zjišťování. Spotřebitelé se domnívají, že jejich současná finanční situace, stejně jako celková hospodářská situace v České republice se zhoršuje, a že tento negativní trend bude pokračovat i v příštích měsících,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…