Český statistický úřad: Hospodaření vládních institucí skončilo v 1. čtvrtletí 2023 v deficitu

03.07.2023 13:21 | Tisková zpráva

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo v prvním čtvrtletí roku 2023 v deficitu odpovídajícímu úrovni 5,9 % HDP. Míra zadlužení sektoru vládních institucí stoupla meziročně o 1,7 p. b. na 44,5 % HDP.

Český statistický úřad: Hospodaření vládních institucí skončilo v 1. čtvrtletí 2023 v deficitu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Schodek hospodaření vládních institucí v 1. čtvrtletí roku 2023 dosáhl 100,9 mld. Kč, což v meziročním srovnání znamená zhoršení o 31,9 mld. Kč. V deficitu 136,6 mld. Kč skončilo pouze hospodaření ústředních vládních institucí, které se meziročně propadlo o 59,4 mld. Kč. Místní vládní instituce naopak hospodařily s přebytkem ve výši 35,0 mld. Kč a jejich hospodaření se meziročně zlepšilo 29,9 mld. Kč, hospodaření fondů sociálního zabezpečení (zdravotních pojišťoven) skončilo v mírném přebytku 0,8 mld. Kč.

„V prvním čtvrtletí roku 2023 vládní instituce hospodařily se schodkem ve výši 100,9 mld. Kč. K tomuto výsledku nejvíce přispěly vyplacené sociální dávky. Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně stoupla o 1,7 procentního bodu a dosáhla výše 44,5 % HDP,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí, 1. čtvrtletí 2021 – 1. čtvrtletí 2023:

tabulka

Poznámka: Údaje v tabulce nejsou sezónně očištěny, nelze je srovnávat mezičtvrtletně.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26123 lidí

Celkové příjmy sektoru vládních institucí stouply meziročně o 12,6 % a dosáhly 40,6 % HDP. Na meziročním růstu příjmů se podílely zejména přijaté daně z příjmů, sociální příspěvky a daně z výroby a dovozu. Celkové výdaje vládních institucí meziročně vzrostly o 16,0 % a dosáhly 46,5 % HDP. Nejvíce vzrostly výdaje na sociální dávky, dotace a náhrady zaměstnancům.

Nominální dluh vládních institucí meziročně stoupl o 415,3 mld. Kč na 3099,4 mld. Kč. Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně stoupla ze 42,8 % na 44,5 % HDP, vliv nominální změny dluhu činil +6,0 p. b., přičemž rostoucí nominální HDP přispěl k poklesu zadlužení o – 4,3 p. b. Mezičtvrtletně dluh stoupl o 102,3 mld. Kč, což představuje zvýšení míry zadlužení o 0,3 p. b. Růst nominálního HDP přispěl k poklesu zadlužení o -1,1 p. b.

Z hlediska jednotlivých komponent dluhu byl meziroční nárůst zaznamenán především u emitovaných cenných papírů (+308,4 mld. Kč) a u přijatých půjček (+91,5 mld. Kč).

Dluh sektoru vládních institucí, 1. čtvrtletí 2021 – 1. čtvrtletí 2023:

tabulka

Saldo hospodaření vládních institucí po očištění o sezónní a kalendářní vlivy skončilo v deficitu 76,7 mld. Kč, který odpovídal 4,2 % HDP. Mezičtvrtletně se saldo hospodaření zhoršilo o 4,3 mld. Kč. Vývoj salda hospodaření vládních institucí očištěného o sezónní a kalendářní vlivy ilustruje následující graf.

Sezónně očištěné saldo hospodaření vládních institucí, 1. čtvrtletí 2021 – 1. čtvrtletí 2023:

tabulka

Poznámky:
Kvantifikace fiskálních ukazatelů je založena na metodice Evropského systému národních účtů (ESA 2010). Uvedené údaje jsou v metodickém souladu s údaji sloužícími pro účely statistiky nadměrného schodku (EDP, excessive deficit procedure) a pro hodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií.
Přebytek/deficit vládních institucí je výše čistých půjček (+) nebo výpůjček (-) v systému národního účetnictví. Ukazatel vyjadřuje schopnost sektoru v daném období financovat (+) jiné sektory ekonomiky nebo potřebu tohoto sektoru být ostatními sektory financován (-).
Dluh vládních institucí představuje výši konsolidovaných závazků sektoru vládních institucí vyplývající z přijatých vkladů, emitovaných dluhových cenných papírů a přijatých půjček. U cizoměnových dluhových nástrojů zajištěných proti měnovému riziku je ocenění provedeno na bázi smluvního kurzu.
Saldo hospodaření je porovnáno s výší HDP v daném čtvrtletí v běžných cenách. Výše konsolidovaného dluhu vládních institucí je porovnána se součtem posledních čtyř čtvrtletních HDP v běžných cenách. Podrobné údaje v časových řadách o saldu hospodaření a dluhu vládních institucí jsou součástí tabulek Transmisního programu (tabulka 25 a tabulka 28) publikovaných na stránkách ČSÚ v sekci „HDP, Národní účty“.(Sektor vládních institucí - ZDE). Pokud není uvedeno jinak, data nejsou očištěna o sezónní a kalendářní vlivy. Časová řada sezónně očištěného salda vládních institucí (položka Čisté půjčky/ výpůjčky) ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…