Český statistický úřad: Kriminalita trápí hlavně velká města

18.07.2018 10:30

V Česku je ročně nahlášeno průměrně 280 tisíc trestných činů. S vyšší kriminalitou se potýkají hlavně velká města. Nejbezpečněji je na Vysočině.

Český statistický úřad: Kriminalita trápí hlavně velká města
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Nadprůměrnou míru kriminality zaznamenáváme jen na 12,7 % území. Vysoká je hlavně ve větších krajských metropolích. Jde zejména o Prahu, Brno, Olomouc, České Budějovice a Ostravu,“ uvádí Jana Jíchová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Mezi oblasti s nejvyšší mírou kriminality patří i severozápadní Čechy a severní Morava, dodává analytik Jiří Nemeškal: „Na severozápadním okraji republiky se jedná o téměř souvislý pás zvýšené kriminality. U Ostravska je to jinak. Kriminalita se koncentruje ve městech, ale klidnější oblasti – třeba východní a jihozápadní okolí Frýdku-Místku – vykazují podprůměrné hodnoty.“

Autoři analýzy na základě statistik identifikovali ukazatele, které jsou spojeny s vyšší mírou kriminality. Patří k nim mimo jiné vysoká koncentrace obyvatel a jejich relativní anonymita. V případě předměstí, která obývají především lidé s vyššími příjmy denně dojíždějící do center za prací, se kriminalita týká primárně movitého majetku.

Na zvýšenou úroveň majetkové kriminality má vliv i vysoké zastoupení rekreačních objektů, které bývají terčem vloupání. Jde např. o Posázaví. Nadprůměrné hodnoty vykazují také turistické lokality v Krkonoších, na Šumavě nebo v Beskydech se sezónně vysokým počtem lidí.

Celková kriminalita v Česku v odděleních policie, 2013–2015

Nejnižších hodnot kriminality dosahují oblasti ve vnitrozemí nacházející se na Českomoravské vrchovině, Táborsku či Klatovsku. Podrobnosti přináší ČSÚ v časopise Demografie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…