Český statistický úřad: Meziroční pokles cen zemědělských výrobců pokračoval již jedenáctý měsíc

16.10.2020 10:06

Meziměsíčně vzrostly shodně ceny zemědělských výrobců a ceny tržních služeb pro podniky o 0,8 %, ceny průmyslových výrobců o 0,2 % a ceny stavebních prací o 0,3 %. Meziročně se snížily ceny zemědělských výrobců o 3,5 % a ceny průmyslových výrobců o 0,4 %, vyšší byly ceny stavebních prací o 2,8 % a ceny tržních služeb pro podniky o 1,7 %.

Český statistický úřad: Meziroční pokles cen zemědělských výrobců pokračoval již jedenáctý měsíc
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Ceny zemědělských výrobců se v září meziročně snížily o 3,5 % a klesají tak již 11 měsíců v řadě. Pokles byl ovlivněn zejména snížením cen v živočišné výrobě o více než 7 %. Ceny jatečných prasat klesly o 18,4 %, drůbeže o 7,4 % a mléka o 4 %. V rostlinné výrobě se snížily především ceny brambor, a to o 27,1 %," říká Jiří Šulc, vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ.

tabulka

Meziměsíční srovnání

Ceny zemědělských výrobců se zvýšily o 0,8 % v důsledku růstu cen skotu o 1,1 %. Ceny drůbeže se snížily o 3,9 %, jatečných prasat o 2,7 % a obilovin o 0,3 %.

Ceny průmyslových výrobců vzrostly o 0,2 %. Zvýšily se ceny dopravních prostředků o 1,5 %, obecných kovů a kovodělných výrobků o 0,7 % a pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků o 0,5 %. Snížily se zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku klesly o 0,4 %, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 1,5 %, naopak ceny mléčných výrobků vzrostly o 1,3 %.

tabulka

Ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 0,3 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 0,5 %.

Ceny tržních služeb pro podniky se zvýšily o 0,8 %. Vzrostly ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 14,3 %, za služby v oblasti zaměstnání o 2,7 % a za skladování a podpůrné služby v dopravě o 1,5 %. Klesly ceny za služby v oblasti programování a poradenství, a to o 1,0 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby se meziměsíčně nezměnily.

tabulka

Meziroční srovnání

Ceny zemědělských výrobců byly nižší o 3,5 % (v srpnu o 1,9 %). V rostlinné výrobě ceny klesly o 1,1 %. Nižší byly ceny brambor o 27,1 %, ceny čerstvé zeleniny a obilovin klesly shodně o 0,7 %. Ceny ovoce vzrostly o 22,5 % a olejnin o 8,0 %. V živočišné výrobě byly ceny nižší o 7,2 %, klesly ceny jatečných prasat o 18,4 %, drůbeže o 7,4 %, mléka o 4,0 % a skotu o 3,3 %. Vyšší byly ceny vajec, a to o 4,0 %.

graf

Ceny průmyslových výrobců se snížily o 0,4 % (v srpnu o 0,5 %). Klesly především ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků byly nižší o 10,6 %, těžby a dobývání o 3,7 % a obecných kovů a kovodělných výrobků o 2,0 %. Vzrostly ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 7,7 %, z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 9,0 %. Ceny dopravních prostředků se zvýšily o 2,9 %. V odvětví nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu byly ceny vyšší o 4,5 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 1,0 %, z toho ostatních potravinářských výrobků o 4,7 %, naopak klesly ceny zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 3,0 %.

graf

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin klesly ceny energií o 2,8 % a meziproduktů o 1,8 %.

Ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 2,8 % (v srpnu o 3,4 %). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 0,3 % (v srpnu nižší o 0,5 %).

graf

Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 1,7 % (v srpnu o 2,1 %). Vzrostly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 5,9 %, za poradenství v oblasti řízení o 5,0 % a za bezpečnostní a pátrací služby o 4,2 %. Ceny za služby v oblasti nemovitostí byly vyšší o 3,2 %, za služby v oblasti programování o 3,1 % a za služby v oblasti zaměstnání o 2,0 %. Nižší byly ceny za reklamní služby a průzkum trhu, a to o 3,2 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby se zvýšily o 2,1 % (v srpnu o 2,3 %).

graf

Ceny průmyslových výrobců v EU – srpen 2020 (předběžná data)

V zemích Evropské unie (EU27), podle údajů zveřejněných Eurostatem, ceny průmyslových výrobců v srpnu meziměsíčně vzrostly o 0,2 % (v červenci o 0,6 %). Nejvíce se zvýšily ceny v Estonsku o 3,1 %. V Německu a v Rakousku byly ceny vyšší o 0,1 %. Na Slovensku se ceny snížily o 0,4 %, v České republice o 0,3 % a v Polsku o 0,2 %. Nejvíce klesly v Bulharsku o 0,5 %.

Meziročně byly ceny v EU27 v srpnu nižší o 2,3 % (v červenci o 2,9 %). Nejvíce klesly ceny v Litvě o 6,8 %. V Rakousku se ceny snížily o 2,3 %, v Polsku o 1,4 %, v Německu o 1,1 % a v České republice o 0,5 %. Na Slovensku se ceny nezměnily. Nejvíce vzrostly ceny na Maltě o 1,6 %.

graf

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…