Český statistický úřad: Míra nezaměstnanosti klesla na 2,2 %

03.05.2018 10:43

Míry zaměstnanosti, nezaměstnanosti a ekonomické aktivity za březen 2018.

Český statistický úřad: Míra nezaměstnanosti klesla na 2,2 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Míra zaměstnanosti 15–64letých (podíl zaměstnaných k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v březnu letošního roku 74,7 % a oproti březnu 2017 se zvýšila o 1,4 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů po sezónním očištění činila 81,9 %, míra zaměstnanosti žen 67,3 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let očištěná od sezónních vlivů činila 48,3 %, ve věku 30–49 let 88,5 % a ve skupině osob 50–64letých 74,2 %.

Obecná míra nezaměstnanosti 15–64letých (podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v březnu letošního roku 2,2 % a meziročně se snížila o 1,1 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla 1,8 %, míra nezaměstnanosti žen 2,7 %.

Míra ekonomické aktivity 15–64letých (podíl ekonomicky aktivních k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla 76,4 % a proti březnu 2017 se zvýšila o 0,6 procentního bodu.

„Dnes by měl Eurostat vydat aktuální data o měsíčních mírách nezaměstnanosti za všechny členské státy, ovšem za věkovou skupinu 15–74 let. Tato míra pro Českou republiku činila v březnu také 2,2 %. Podle všeho bude znovu nejnižší v celé EU28,“ řekl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ. Údaje Eurostatu vycházejí z Výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) za daný měsíc.

Přílohové tabulky obsahují konzistentní časové řady základních ukazatelů trhu práce od roku 1993 a sezónně očištěné absolutní počty zaměstnaných a nezaměstnaných osob. Procesem sezónního očišťování se prokládá celá časová řada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…