Český statistický úřad: Návštěvnost se odrazila ode dna

09.08.2021 11:15

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí roku 2021 celkem 4,2 milionu nocí, což bylo meziročně o 56,1 % více. Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 1,6 milionu hostů, meziročně to představovalo zvýšení o 51,3 %.

Český statistický úřad: Návštěvnost se odrazila ode dna
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Ve 2. čtvrtletí letošního roku se návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení dostala do kladných čísel. Stalo se tak po pěti čtvrtletích poklesu kvůli koronavirové krizi. Meziročně se zvýšil počet příjezdů o 51 % a počet přenocování o 56 %. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 jsou ale výkony ubytování pouze třetinové,“ komentuje aktuální výsledky Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

tabulka

Ve 2. čtvrtletí 2021 se zvýšil počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o 51,3 % a počet přenocování o 56,1 %. Návštěvnost se tak po pěti čtvrtletích poklesu dostala do kladných čísel. V porovnání s předcovidovým obdobím ale stále nedosahuje ani třetiny objemu návštěv z roku 2019.

tabulka

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí roku 2021 celkem 4,2 milionu nocí, což bylo o 56,1 % více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování nerezidentů se zvýšil o 108,5 %, rezidenti strávili v ubytovacích zařízeních o 50,3 % více nocí než vloni. Z celkového počtu nocí se 53 % uskutečnilo v hotelích, 17 % v penzionech a na kempy připadalo 8 % nocí.

tabulka

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 1,6 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 51,3 %. Ubytovalo se více domácích i zahraničních hostů (o 47,4 %, resp. o 79,1 %). Návštěvnost hotelů se meziročně zvýšila o 64,1 % (906 tisíc hostů), v penzionech se ubytovalo o 52,4 % více osob a kempy přivítaly na začátku letní sezóny o 30,3 % více hostů než vloni. Regionálně přibylo návštěv ve všech krajích České republiky. Nejvyšší meziroční přírůstek hostů celkem zaznamenala Praha (o 90,0 %) a Karlovarský kraj (o 72,0 %).

tabulka

Zahraničních hostů (podle státního občanství) se nejvíce ubytovalo z Německa. Němci tvořili čtvrtinu zahraniční klientely ve sledovaných ubytovacích zařízeních (57 tisíc příjezdů). V porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o 14,5 %. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili ve 2. čtvrtletí návštěvníci ze Slovenska (53 tisíc) s meziročním zvýšením o 75,6 %. Na třetím místě se umístili hosté z Polska (20 tisíc příjezdů, meziroční zvýšení o 147,3 %). Počty zahraničních hostů jsou ale stále nízké, nedosahují ani desetiny příjezdů před covidovou krizí v roce 2019.

tabulka

Také lázeňská ubytovací zařízení se v letošním 2. čtvrtletí dostala do kladných čísel. V lázních se ubytovalo celkem 93 tisíc hostů, tj. o 68,7 % více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování se rovněž zvýšil, o 54,1 %. Počet příjezdů i strávených nocí v českých a moravských lázních byl meziročně vyšší u rezidentů i nerezidentů, nicméně domácí klientela jasně převyšovala tu zahraniční. Devět z deseti ubytovaných lázeňských hostů byli Češi a jejich průměrný pobyt trval 10 nocí.

graf

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…