Český statistický úřad: Nebojte se statistiky, nekouše!

10.05.2019 19:57

S tímto podtitulem uvedl Český statistický úřad na knižním veletrhu Svět knihy Praha unikátní knížku O složitém jednoduše, která laické veřejnosti i studentům odlehčenou formou přibližuje pestrý svět statistiky. Stostránková publikace autorky Terezy Košťákové, doplněná ilustracemi Tomáše Zimy, je tak určená všem, kteří se chtějí vyznat v dnešním světě čísel.

Český statistický úřad: Nebojte se statistiky, nekouše!
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Kniha O složitém jednoduše vychází ze série článků vydávaných v minulých letech ve stejnojmenné rubrice měsíčníku Statistika&My. Jak už název knihy napovídá, klade si za cíl srozumitelnou a odlehčenou formou vysvětlit pojmy, které jsou důležité pro správné pochopení údajů o světě okolo nás. „Aniž bychom si to uvědomovali, velmi často dochází k matení mezi pojmy, jako jsou procento a procentní bod, podíl a poměr či odhad a predikce,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Knížka nechce a ani nemůže být vyčerpávající, nicméně přesto reaguje na většinu problémů, se kterými se ve světě statistických údajů veřejnost setkává. Ať už jde o úskalí průměrné mzdy, správné vyhodnocení co je příčina a co následek nebo věrohodnost průzkumů veřejného mínění. Čtenář se také dozví, že ne každý typ grafu se dá v každé situaci použít, a také, že šikovně zvolené měřítko ovlivní vnímání skutečnosti.

„Hodně si všímám, jak média nebo lidé, kteří v nich dostanou prostor, zacházejí s čísly. Myslím si, že člověk by měl obecně víc kriticky přemýšlet než pasivně přijímat. Uvědomila jsem si, že každý den kolem nás krouží spousta čísel a že se v nich řada lidí příliš neorientuje, i když jsou vzdělaní a zajímají se o svět,“ vysvětluje motivy pro sepsání knihy její autorka Tereza Košťáková.

Kromě široké veřejnosti knížku ocení i studenti. „Vydanou publikaci zařadíme mezi doporučenou literaturu pro naše studenty, protože srozumitelně vysvětluje pojmy, o kterých mnohé vysokoškolské učebnice zcela mlčí. V tom spatřuji její obrovský význam,“ řekl Jakub Fischer, děkan Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze a kmotr vydané knihy.

Knihu je možné až do neděle zakoupit u stánku Českého statistického úřadu na veletrhu Svět knihy Praha a následně v oddělení informačních služeb v budově ústředí ČSÚ na pražské Skalce. Cena publikace je 100 korun.

Kromě tištěné knihy nabízí ČSÚ uživatelům zdarma její elektronickou verzi ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …