Český statistický úřad: Několikaletý růst spotřeby potravin se loni zastavil

03.12.2023 16:13 | Tisková zpráva

Celková spotřeba potravin na jednoho obyvatele 793 kg v roce 2022 byla meziročně nižší o 32 kg a klesla zhruba na úroveň posledních předcovidových let. V porovnání s rokem 2021 se spotřebovalo méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Vzrostla konzumace pečiva, rýže, luštěnin a také piva.

Český statistický úřad: Několikaletý růst spotřeby potravin se loni zastavil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Pokles spotřeby potravin v roce 2022 na obyvatele, kalkulovaný bilanční metodou v naturálních jednotkách, dokládá omezování výdajů domácností v reakci na propad reálných výdělků i v oblasti tzv. „nezbytných statků“. „Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání s potravinami,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka v roce 2022 meziročně klesla o 16,0 kg na 246,9 kg na obyvatele. K největšímu propadu o 1,5 kg na obyvatele došlo u ostatních mléčných výrobků (jogurty, podmáslí apod.), sýrů se zkonzumovalo méně o 0,6 kg. Naopak o 0,3 kg vzrostla spotřeba tvarohu. Samotná spotřeba konzumního mléka, která vykazuje z dlouhodobého pohledu sestupný trend, meziročně vzrostla o 1,1 litru na 57,8 litru na obyvatele.

Po deseti letech se zastavil růst spotřeby masa, v meziročním srovnání šlo o snížení spotřeby z 86,0 kg na obyvatele na 82,9 kg, tj. o 3,1 kg. Spotřeba hovězího i vepřového klesla shodně o 0,6 kg, hovězího na 8,8 kg, vepřového na 43,9 kg, drůbežího o 1,7 kg na 28,1 kg.

Z převážně přílohových potravin byla vloni zaznamenána historicky nejvyšší spotřeba rýže na obyvatele, a to 9,0 kg, což odpovídá dvojnásobku hodnoty z roku 2010. Rekordní byla také spotřeba luštěnin 3,7 kg na obyvatele, tedy dvojnásobek konzumace obvyklé v první polovině 90. let. Naopak spotřeba těstovin 7,3 kg na obyvatele byla proti jejich nejvyšší hodnotě v roce 2018 nižší bezmála o kilogram.

Celková spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého vloni dosáhla v průměru 87,4 kg na obyvatele. Nižší pokles spotřeby byl u ovoce mírného pásma, a to o 0,5 kg, na 50,6 kg na obyvatele. Jižního ovoce se spotřebovalo méně o 2,6 kg, celkem 36,8 kg. Výrazný meziroční pokles, a to o 9,3 kg, byl zaznamenán u spotřeby zeleniny. Na jednoho obyvatele jí připadlo celkem 87,4 kg.

U alkoholických nápojů došlo k meziročnímu nárůstu spotřeby o 6,3 litru, v přepočtu na čistý alkohol však šlo o stagnaci spotřeby (9,7 litru). Piva se vypilo v průměru 142,9 litru na obyvatele, proti předchozímu roku o 7,4 liru více.

Detailní informace přinášejí aktuální publikace ČSÚ Spotřeba potravin – 2022 (ZDE) a Spotřeba potravin 1948-2022 (ZDE).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…