Český statistický úřad: Poptávka po ubytování rostla

08.08.2017 11:26

Ve 2. čtvrtletí 2017 se zvýšil počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o 14,1 % a počet přenocování o 12,6 %. Návštěvnost tak nepřetržitě roste již čtvrtým rokem.

Český statistický úřad: Poptávka po ubytování rostla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí roku 2017 celkem 13,1 milionu nocí, což bylo o 12,6 % více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování nerezidentů se zvýšil o 15,6 % a také domácí hosté strávili v ubytovacích zařízeních o 9,3 % více nocí než vloni. Z celkového počtu nocí se 69 % uskutečnilo v hotelích, 9 % v penzionech a na kempy, chatové osady či turistické ubytovny připadalo 22 % nocí. Z pohledu regionů se nejvíce přenocování v absolutním vyjádření uskutečnilo v Praze, kde však 9 z 10 nocí připadalo na nerezidenty. Domácí klientela strávila nejvíce nocí na jižní Moravě a v jižních Čechách.

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 5,2 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 14,1 %. Ubytovalo se více domácích i zahraničních hostů (o 12,4 %, resp. o 15,6 %). Návštěvnost hotelů se meziročně zvýšila o 14,2 % (3,8 milionu hostů), v penzionech se ubytovalo o 19,0 % více osob a kempy přivítaly na začátku letní sezóny o 21,2 % více hostů než vloni. Regionálně přibylo návštěv ve všech krajích České republiky. Nejvyšší meziroční přírůstek hostů celkem zaznamenal Karlovarský kraj (o 23,0 %), především díky zvýšenému zájmu o ubytování ze zahraničí o 29,0 %. Z pohledu domácího hosta byly co do příjezdů nejoblíbenější kraje Jihomoravský, Hlavní město Praha a Jihočeský.

Zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo tradičně nejvíce z Německa. Němci tvořili necelou pětinu zahraniční klientely ve sledovaných ubytovacích zařízeních (543 tisíc příjezdů). V porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o 12,6 %. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili ve 2. čtvrtletí návštěvníci ze Slovenska (182 tisíc) s meziročním zvýšením o 10,3 %. Na třetím místě se umístili rezidenti Spojených států amerických (169 tisíc příjezdů, meziroční zvýšení o 8,8 %). Nadprůměrný zájem o ubytování ve sledovaných zařízeních měli i nadále hosté z Číny (+52,9 %) a z Ruska (+56,7 %). Z významných příjezdových zemí pouze u Velké Británie došlo k mírnému poklesu poptávky o 0,6 %. Za povšimnutí stojí také zvýšení zájmu o Česko z řad turistů ze Španělska o 25,8 %, Tchaj-wanu o 25,3 % nebo Indie o 47,4 %.

Lázeňská ubytovací zařízení navštívilo ve sledovaném období celkem 233 tisíc hostů, tj. o 19,4 % více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování se také zvýšil o 8,3 %, zejména vlivem zahraniční klientely. Počet lázeňských hostů ze zahraničí totiž vzrostl o 35,4 % a počet jejich přenocování o 21,7 %. Zájem domácích hostů o ubytování v lázeňských domech se zvyšoval pomalejším tempem. Do českých a moravských lázní přijelo o 8,8 % více domácích hostů a ti zde strávili o 1,5 % více nocí než ve stejném období loňského roku.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…