Český statistický úřad: Průmyslová produkce klesla o 5,5 %

07.10.2020 12:39 | Zprávy

Průmyslová produkce v srpnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 5,5 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 0,9 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 9,8 %.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce klesla o 5,5 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce1 v srpnu 2020 byla reálně meziměsíčně nižší o 0,9 %. Meziročně klesla o 5,5 %. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -1,5 procentního bodu, pokles o 8,1 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek -1,0 p. b., pokles o 12,5 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek -0,8 p. b., pokles o 7,5 %). Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích ostatní zpracovatelský průmysl (příspěvěk 0,2 p. b., růst o 9,5 %), zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (příspěvek 0,08 p. b., růst o 3,9 %) a výroba oděvů (příspěvěk 0,06 p. b., růst o 10,1 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách2 v srpnu 2020 meziročně klesly o 7,2 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 9,8 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 3,7 %.

Hodnota nových zakázek2 v srpnu 2020 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 9,8 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 11,1 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 6,6 %. K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek příspěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -5,0 p. b., pokles o 12,0 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek -1,17 p. b., pokles o 9,7 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek -1,15 p. b., pokles o 11,2 %). Nové zakázky vzrostly v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvěk 0,2 p. b., růst o 2,1 %) a výroba oděvů (příspěvěk 0,1 p. b., růst o 11,4 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců3 v průmyslu se v srpnu 2020 meziročně snížil o 4,1 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v srpnu 2020 meziročně vzrostla o 2,0 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v červenci 2020 v EU27 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 7,3 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za srpen 2020 dne 14. 10. 2020.

Poznámky:

1Meziroční vývoj průmyslové produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů. Srpen 2020 měl o jeden  pracovní den méně než srpen 2019.
2Meziroční vývoj tržeb v běžných cenách a hodnoty nových zakázek jsou uváděny neočištěné.
3Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…