Český statistický úřad: Průmyslová produkce meziročně mírně vzrostla

14.03.2021 7:34

Průmyslová produkce v lednu reálně meziročně vzrostla o 0,9 %. Meziměsíčně byla nižší o 0,4 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 4,6 %.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce meziročně mírně vzrostla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Navzdory všem překážkám se průmysl jako celek zatím drží. V lednu, podobně jako koncem loňského roku, průmyslová produkce mírně rostla. Můžeme to považovat za dobrý výsledek, neboť čísla srovnáváme s lednem roku 2020, kdy hospodářství v Česku ještě běželo standardně.

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12418 lidí

Situace ve stavebnictví se prozatím výrazně nezměnila, omezení se odráží zejména v plynulosti výstavby pozemních staveb,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Průmyslová produkce1 v lednu 2021 byla reálně meziměsíčně nižší o 0,4 %. Meziročně vzrostla o 0,9 %. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,42 procentního bodu, růst o 4,2 %), výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek +0,36 p. b., růst o 9,7 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,29 p. b., růst o 4,0 %). Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba nápojů (příspěvek -0,3 p. b., pokles o 20,7 %), výroba potravinářských výrobků (příspěvek -0,3 p. b., pokles o 6,0 %) a opravy a instalace strojů a zařízení (příspěvek -0,2 p. b., pokles o 10,1 %).

„Výkon průmyslu v lednu v porovnání se silným prosincem 2020 mírně poklesl, meziročně průmyslová produkce vzrostla o 0,9 %. Odvětví, která tradičně k růstu produkce přispívají nejvíce, v lednu vykázala dokonce mírný meziroční pokles. Výrazný pokles produkce v nápojovém průmyslu pak dlouhodobě odráží sníženou poptávku v důsledku pandemie,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách1 v lednu 2021 meziročně vzrostly o 1,0 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 3,5 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 2,2 %.

Hodnota nových zakázek1 v lednu 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 4,6 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 5,5 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 23,9 %. Meziroční pokles byl ovlivněn zejména vysokou srovnávací základnou z ledna 2020, kdy byly uzavřeny dlouhodobé zakázky ve vysoké hodnotě.  K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek přispěla odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -5,8 p. b., pokles o 76,6 %), výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -1,1 p. b., pokles o 2,9 %) a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek -0,2 p. b., pokles o 3,5 %). Nové zakázky vzrostly v odvětvích výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +1,3 p. b., růst o 12,7 %), výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,8 p. b., růst o 8,5 %) a výroba papíru a výrobků z papíru (příspěvek +0,3 p. b., růst o 14,4 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 v průmyslu se v lednu 2021 meziročně snížil o 3,5 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v lednu 2021 zůstala na stejné úrovni jako v lednu 2020.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v prosinci 2020 v EU27 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 0,4 %, český průmysl vzrostl o 2,5 %. Největší meziroční pokles zaznamenala Belgie, Portugalsko a také Něměcko, a sice o 1,8 %. Naopak produkce slovenského průmyslu meziročně vzrostla o 6,8 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za leden 2021 dne 12. 3. 2021 v 11.00 hodin.

Počínaje daty za leden 2021 došlo ke změně v prezentaci dat o vývoji tržeb z průmyslové činnosti a nových průmyslových zakázek. Nově jsou, stejně jako v případě průmyslové produkce, upřednostněny očištěné údaje. Meziroční tempa jsou publikována ve formě očištěné o počet pracovních dnů. Meziměsíční, příp. mezičtvrtletní indexy jsou navíc očištěny o vliv sezónnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …