Český statistický úřad: Průmyslová produkce vzrostla

08.04.2019 18:00

Průmyslová produkce v únoru po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 1,5 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 0,5 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 1,4 %.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce vzrostla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce[1] v únoru 2019 byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,5 %. Meziročně vzrostla o 1,5 %. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek +0,8 procentního bodu, růst o 6,7 %), výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,2 p. b., růst o 3,0 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek +0,2 p. b., růst o 2,3 %). Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -0,15 p. b., pokles o 0,8 %), zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (příspěvek -0,13 p. b., pokles o 7,0 %) a výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek -0,11 p. b., pokles o 2,7 %). Bez očištění byla průmyslová produkce meziročně vyšší o 1,5 % (únor 2019 měl stejný počet pracovních dnů jako únor 2018).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách[2] v únoru 2019 meziročně vzrostly o 3,6 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 4,9 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 1,9 %.

Hodnota nových zakázek[2] v únoru 2019 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 1,4 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 1,3 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 1,5 %. K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla nejvíce odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,6 p. b., růst o 5,3 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +0,4 p. b., růst o 7,1 %) a výroba motorových výroba vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +0,4 p. b., růst o 0,9 %). Nové zakázky klesly v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -0,4 p. b., pokles o 4,4 %), výroba elektrických zařízení (příspěvek -0,14 p. b., pokles o 1,4 %) a výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek -0,10 p. b., pokles o 2,0 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců[3] v průmyslu se v únoru 2019 meziročně snížil o 0,2 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v únoru 2019 meziročně vzrostla o 7,1 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v lednu 2019 v EU28 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 0,4 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za únor 2019 dne 12. 4. 2019.

Poznámky:

[1] Meziroční vývoj průmyslové produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.

[2] Meziroční vývoj tržeb v běžných cenách a hodnoty nových zakázek jsou uváděny neočištěné.

[3] Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…