Český statistický úřad: Stavební produkce zmírnila v květnu pokles

08.07.2023 16:13 | Tisková zpráva

Stavební produkce v květnu meziročně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,0 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 11,4 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 16,1 %. Meziročně bylo zahájeno o 34,9 % bytů méně. Dokončeno bylo o 3,1 % bytů více.

Český statistický úřad: Stavební produkce zmírnila v květnu pokles
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„V květnu stavební produkce ve srovnání s dubnem rostla o 1,0 %. Meziročně zmírnila svůj pokles a byla nižší o 2,7 %. K tomuto poklesu přispěly inženýrské i pozemní stavby,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Produkce v pozemním stavitelství se snížila o 1,5 %. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 5,8 %.

Stavební úřady vydaly 7 088 stavebních povolení, meziročně o 11,4 % méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 57,8 mld. Kč a meziročně vzrostla o 16,1 %.

tabulka

„V květnu bylo zahájeno 3 451 bytů, což je meziročně o třetinu méně. Tento pokles je do značné míry ovlivněn vysokou srovnávací základnou. Loni v květnu byl zahájen rekordní počet bytů,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 3,1 % a činil 2 966 bytů.

graf

graf

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně snížil o 0,7 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 11,3 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v dubnu 2023 v EU27 meziročně klesla o 0,1 %. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,9 % a inženýrské stavitelství vzrostlo o 3,9 %. Údaje za květen 2023 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 19. 7. 2023.

graf

Poznámky:
Meziroční vývoj stavební produkce je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti.
Metodika ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…