Český statistický úřad: Stavební produkce zmírnila v květnu pokles

08.07.2023 16:13 | Tisková zpráva

Stavební produkce v květnu meziročně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,0 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 11,4 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 16,1 %. Meziročně bylo zahájeno o 34,9 % bytů méně. Dokončeno bylo o 3,1 % bytů více.

Český statistický úřad: Stavební produkce zmírnila v květnu pokles
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„V květnu stavební produkce ve srovnání s dubnem rostla o 1,0 %. Meziročně zmírnila svůj pokles a byla nižší o 2,7 %. K tomuto poklesu přispěly inženýrské i pozemní stavby,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Produkce v pozemním stavitelství se snížila o 1,5 %. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 5,8 %.

Stavební úřady vydaly 7 088 stavebních povolení, meziročně o 11,4 % méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 57,8 mld. Kč a meziročně vzrostla o 16,1 %.

tabulka

„V květnu bylo zahájeno 3 451 bytů, což je meziročně o třetinu méně. Tento pokles je do značné míry ovlivněn vysokou srovnávací základnou. Loni v květnu byl zahájen rekordní počet bytů,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 3,1 % a činil 2 966 bytů.

graf

graf

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně snížil o 0,7 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 11,3 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v dubnu 2023 v EU27 meziročně klesla o 0,1 %. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,9 % a inženýrské stavitelství vzrostlo o 3,9 %. Údaje za květen 2023 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 19. 7. 2023.

graf

Poznámky:
Meziroční vývoj stavební produkce je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti.
Metodika ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…