Český statistický úřad: Tržby v maloobchodě za rok 2022 klesly o 3,6 procenta

08.02.2023 10:57 | Tisková zpráva

Meziročně se tržby v maloobchodě v prosinci snížily reálně o 7,3 %, meziměsíčně klesly o 0,7 %. Za celý rok 2022 se tržby v maloobchodě meziročně snížily o 3,6 %.

Český statistický úřad: Tržby v maloobchodě za rok 2022 klesly o 3,6 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) snížily v prosinci reálně o 0,7 %, přičemž za potraviny klesly o 1,4 % a za nepotravinářské zboží o 1,0 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 2,8 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v prosinci snížily reálně o 7,3 %, v tom za potraviny klesly o 10,2 % a za nepotravinářské zboží o 7,5 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 5,6 %.

tabulka

„Na meziročním poklesu tržeb v maloobchodě v prosinci se podílel prodej potravin i nepotravinářského zboží. Tržby těchto odvětví klesaly nepřetržitě již osmý měsíc v řadě, přičemž pokles tržeb potravin se ještě prohloubil a zaznamenal nejnižší hodnotu od roku 2001, tedy od začátku zjišťování. Pohonné hmoty po sedmi měsících soustavného poklesu vykázaly v prosinci meziroční růst tržeb,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

graf

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost klesly o 11,4 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 10,1 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 4,8 %, s kosmetickými a toaletními výrobky o 0,8 % a s oděvy a obuví o 0,7 %. Naopak rostly tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 3,9 %. Tržby za potraviny klesly ve specializovaných prodejnách o 11,6 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 10,1 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 10,2 %. Internetovým a zásilkovým obchodům2) se tržby snížily o 10,6 %.

graf

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) reálně meziměsíčně vzrostly o 0,7 %. Meziročně se tržby zvýšily o 0,3 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 2,6 %, naopak za opravy motorových vozidel klesly o 6,7 %.

Za čtvrté čtvrtletí se maloobchodní tržby snížily reálně meziročně o 8,7 %, v tom tržby za nepotravinářské zboží klesly o 9,7 %, za potraviny o 8,9 % a za pohonné hmoty o 2,1 %. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby snížily o 1,2 %.

graf

„Za celý rok 2022 se tržby v maloobchodě snížily o 3,6 %, v tom za potraviny klesly o 5,1 %, za nepotravinářské zboží o 2,9 % a za pohonné hmoty o 1,5 %. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby snížily o 4,2 %,“ dodává Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

graf

Poznámky:
Všechny údaje v Rychlých informacích jsou uvedeny ve stálých cenách. Meziroční vývoj je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti.
Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.
Data za měsíc listopad 2022 byla v souladu s politikou revizí ČSÚ revidována, za prosinec 2022 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2022 budou zveřejněny v březnu 2023.
Metodika ZDE

1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel.
2) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.
3) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…