Český statistický úřad: V České republice se loni prostavělo přes 695 miliard

11.06.2024 13:04 | Tisková zpráva

Stavební práce v roce 2023 dosáhly hodnoty přes 695 miliard Kč, což znamenalo meziroční růst o 2,0 %. Nejvíce stavebních prací proběhlo na území hlavního města Prahy a nejméně v Libereckém kraji.

Český statistický úřad: V České republice se loni prostavělo přes 695 miliard
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Stavební práce v loňském roce meziročně vzrostly o 2,0 % a přiblížily se hodnotě 700 miliard korun,“ říká Petra Kačírková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Většinu stavebních prací tvořila nová výstavba, rekonstrukce a modernizace, zatímco na opravy a údržbu připadla přibližně jen necelá čtvrtina prací. Podíl prací provedených v zahraničí byl opět zanedbatelný.

Z územního hlediska provedly firmy s dvaceti a více zaměstnanci nejvíce stavebních prací v Praze a s větším odstupem dále ve Středočeském a Jihomoravském kraji. V Praze se vykonalo 21 % všech stavebních prací a šlo zejména o výstavbu bytových budov a inženýrské stavby. Značnou část svých zakázek zde odpracovali nejen stavaři z Prahy, ale i ze Středočeského a Libereckého kraje. Naopak nejméně se stavělo v kraji Libereckém a také Karlovarském, které jsou ovšem menší svou rozlohou.

„Větší stavební podniky realizovaly v roce 2023 pro veřejné zadavatele 45,5 % z celkového objemu vynaložených prostředků, což znamená mírný pokles oproti předchozímu roku. Veřejné prostředky směřovaly z největší části do výstavby inženýrských staveb a dále do výstavby nebytových nevýrobních budov,“ dodává Kačírková. Podíl prací pro veřejné zadavatele byl největší ve Zlínském kraji a nejmenší v kraji Karlovarském.

Podrobná data o domácím stavebnictví naleznete v aktualizovaných časových řadách na webu Českého statistického úřadu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…