Český statistický úřad: V tuzemských hotelech přibývá hostů už šestým rokem

13.09.2018 9:58

Čeští ubytovatelé profitují z rostoucího cestovního ruchu. Od roku 2012 se návštěvnost hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení zvýšila o více než 30 procent.

Český statistický úřad: V tuzemských hotelech přibývá hostů už šestým rokem
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„V roce 2012 byl počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních na úrovni 15 miliónů. Na konci loňska přesáhl hranici 20 miliónů a růst pokračuje i letos. Za první pololetí se návštěvnost meziročně zvýšila o 7 %,“ popisuje Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Dominantní pozici si drží Praha, kde se ročně ubytuje necelých 40 % turistů. Z 65 % mezi nimi převažují zahraniční hosté. K hojně navštěvovaným regionům patří i kraje Jihomoravský, Jihočeský a Královéhradecký. Karlovarský kraj je po Praze druhým nejoblíbenějším cílem pro turisty z ciziny, hlavně díky lázeňství.

Co se týče meziročního vývoje, největší dynamiku lze sledovat v krajích Jihomoravském, Ústeckém a Jihočeském. V období let 2012 až 2017 se v nich počet hostů zvýšil o 40 %.

Nejdůležitější zdrojovou zemí pro tuzemské ubytovatele je Německo, odkud k nám přijíždí 20 % zahraničních turistů. Následuje Slovensko, Polsko, Rusko a USA. Počty cestovatelů, kteří k nám z těchto zemí míří, jsou v průběhu posledních šesti let stabilní a konstantně se zvyšují.

Výjimkou je Rusko, kde vloni došlo k poklesu o 184 tisíc hostů v porovnání s rokem 2012. „Naopak největší nárůst zájmu o českou destinaci jsme zaznamenali u Číny a Jižní Koreje. Z těchto dvou zemí k nám přijíždí o 300 % více turistů. Zatímco v roce 2012 činil počet hostů z Číny 150 tisíc a z Jižní Koreje 140 tisíc, vloni se tu ubytovalo skoro půl miliónu Číňanů a více než 415 tisíc Korejců,“ doplňuje Pavel Vančura.

Detaily naleznete v časových řadách ČSÚ (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…