Český statistický úřad: Vývoz a dovoz v únoru 2021 meziročně vzrostl

08.04.2021 14:21

Podle předběžných údajů skončila v únoru bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 22,5 mld. Kč, který byl meziročně o 2,2 mld. Kč vyšší.

Český statistický úřad: Vývoz a dovoz v únoru 2021 meziročně vzrostl
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Zahraniční obchod s motorovými vozidly byl v únoru prakticky na stejné úrovni jako v minulém roce. Údaje loňského roku přitom ještě nebyly ovlivněny pandemií covid-19, která naplno propukla až v půlce března. Celková bilance zahraničního obchodu se zbožím za měsíc únor je na tom rovněž velmi podobně jako loni. Skončila v přebytku 22,5 mld. Kč, což je meziročně dokonce mírně lepší výsledek,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Celkové saldo zahraničního obchodu1) se zbožím2) příznivě ovlivnil především meziročně menší deficit bilance s rafinovanými ropnými produkty o 1,1 mld. Kč a ropou a zemním plynem o 1,0 mld. Kč. Záporné saldo se zmenšilo také u bilance s oděvy, a to o 1,0 mld. Kč.

Meziročně vzrostl vývoz o 3,8 % na 309,8 mld. Kč a dovoz o 3,3 % na 287,3 mld. Kč. Únor 2021 měl stejný počet pracovních dní jako únor předešlého roku.

V lednu až únoru 2021 dosáhl přebytek obchodní bilance 48,2 mld. Kč, což představovalo meziroční růst o 10,7 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 1,1 %, zatímco dovoz klesl o 0,7 %.

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 0,8 %, zatímco dovoz vzrostl o 0,4 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu (o 1,0 %) a růst dovozu (o 0,4 %).

graf

Bilance zahraničního obchodu se státy EU273) skončila v lednu přebytkem 61,1 mld. Kč, který meziročně vzrostl o 8,6 mld. Kč. Největší přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem o 5,8 mld. Kč a Nizozemskem o 1,2 mld. Kč. Deficit obchodu s Polskem se zmenšil o 1,6 mld. Kč.

V únoru tvořil podíl vývozu do států eurozóny na celkovém vývozu České republiky 64,9 %, podíl dovozu ze států eurozóny do České republiky byl 50,0 %. Meziročně vzrostl vývoz do eurozóny o 4,4 % (8,4 mld. Kč) na 201,1 mld. Kč, dovoz z eurozóny se zvýšil o 0,6 % (0,8 mld. Kč) a dosáhl 143,7 mld. Kč. V únoru 2021 koruna meziročně oslabila vůči euru v průměru o 3,2 %.

Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se meziročně prohloubil o 6,2 mld. Kč na 36,8 mld. Kč. Zvětšil se především deficit obchodu s Čínou o 6,8 mld. Kč a Korejskou republikou o 1,6 mld. Kč. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Ázerbájdžánem o 2,3 mld. Kč.

Metodická poznámka:
Pod pojmem zahraniční obchod České republiky jsou od roku 2020 prezentovány údaje, které jsou založeny na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty (dříve tzv. národní pojetí zahraničního obchodu). Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu je prezentováno pod pojmem pohyb zboží přes hranice. Bližší informace ZDE.

Poznámky:
1) Bilance zahraničního obchodu (saldo) je rozdíl mezi vývozem (exportem) z České republiky a dovozem (importem) do České republiky.
2) Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti České republiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
3) EU27 - od 1. února 2020 není Spojené království členem Evropské unie.
Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.
Údaje za jednotlivé měsíce roku 2020 a 2021 jsou předběžné, za předešlá období jsou definitivní.
Při publikování dat referenčního období se zpřesní šest předcházejících měsíců. Všechny měsíce s předběžnými daty jsou zpřesňovány vždy se zveřejněním údajů za leden, březen a červenec. Definitivní data jsou publikována vždy v září následujícího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…