Český statistický úřad: Vývoz a dovoz zboží v lednu 2021 meziročně klesl

10.03.2021 9:15

Podle předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 24,6 mld. Kč, který byl meziročně o 7,3 mld. Kč vyšší.

Český statistický úřad: Vývoz a dovoz zboží v lednu 2021 meziročně klesl
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Vyšší tempo poklesu dovozu než vývozu zboží opět zapříčinilo rekordní přebytek lednové obchodní bilance. U vývozu se na poklesu podílela především motorová vozidla a jejich díly, u dovozu pak zejména ropa a zemní plyn,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Celkové saldo zahraničního obchodu1) se zbožím2) příznivě ovlivnil především meziročně menší deficit bilance s ropou a zemním plynem o 3,2 mld. Kč (vlivem nižšího dovezeného množství) a potravinářskými výrobky o 1,8 mld. Kč. Přebytek bilance kovodělných výrobků se zvýšil o 1,3 mld. Kč.

Nepříznivý vliv na celkové saldo měl hlavně meziročně nižší přebytek bilance motorových vozidel o 3,3 mld. Kč v důsledku poklesu jejich vývozu o 4,7 mld. Kč. Schodek bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji se prohloubil o 1,3 mld. Kč.

Meziročně klesl vývoz o 0,6 % na 303,1 mld. Kč a dovoz o 3,2 % na 278,5 mld. Kč. Leden 2021 měl o dva pracovní dny méně než leden předchozího roku.

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12417 lidí

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 2,0 %, zatímco dovoz vzrostl o 1,8 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu (o 0,9 %) a růst dovozu (o 0,3 %).

Bilance zahraničního obchodu se státy EU273) skončila v lednu přebytkem 66,6 mld. Kč, který meziročně vzrostl o 4,0 mld. Kč. Největší přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem o 2,4 mld. Kč, o 2,0 mld. Kč se zmenšil i deficit obchodu s Polskem. Přebytek obchodu se Slovenskem naopak klesl o 3,1 mld. Kč.

V lednu tvořil podíl vývozu do států eurozóny na celkovém vývozu České republiky 65,3 %, podíl dovozu ze států eurozóny do České republiky byl 48,9 %. Meziročně klesl vývoz do eurozóny o 0,3 % (-0,6 mld. Kč) na 197,8 mld. Kč, dovoz z eurozóny se snížil o 2,3 % (-3,2 mld. Kč) a dosáhl 136,1 mld. Kč. V lednu 2021 koruna meziročně oslabila vůči euru v průměru o 3,5 %.

Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se meziročně zmenšil o 3,5 mld. Kč na 40,3 mld. Kč. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Ázerbájdžánem o 2,8 mld. Kč a s Ruskou federací o 1,1 mld. Kč.

graf

Metodická poznámka:
Pod pojmem zahraniční obchod České republiky jsou od roku 2020 prezentovány údaje, které jsou založeny na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty (dříve tzv. národní pojetí zahraničního obchodu). Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu je prezentováno pod pojmem pohyb zboží přes hranice. Bližší informace ZDE.

Poznámky:
1) Bilance zahraničního obchodu (saldo) je rozdíl mezi vývozem (exportem) z České republiky a dovozem (importem) do České republiky.
2)Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti České republiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
3) EU27 - od 1. února 2020 není Spojené království členem Evropské unie.

Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Údaje za jednotlivé měsíce roku 2020 jsou předběžné, za předešlá období jsou definitivní.
Při publikování dat referenčního období se zpřesní šest předcházejících měsíců. Všechny měsíce s předběžnými daty jsou zpřesňovány vždy se zveřejněním údajů za leden, březen a červenec. Definitivní data jsou publikována vždy v září následujícího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…