Český statistický úřad: Vývoz a dovoz zboží v lednu 2021 meziročně klesl

10.03.2021 9:15

Podle předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 24,6 mld. Kč, který byl meziročně o 7,3 mld. Kč vyšší.

Český statistický úřad: Vývoz a dovoz zboží v lednu 2021 meziročně klesl
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Vyšší tempo poklesu dovozu než vývozu zboží opět zapříčinilo rekordní přebytek lednové obchodní bilance. U vývozu se na poklesu podílela především motorová vozidla a jejich díly, u dovozu pak zejména ropa a zemní plyn,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Celkové saldo zahraničního obchodu1) se zbožím2) příznivě ovlivnil především meziročně menší deficit bilance s ropou a zemním plynem o 3,2 mld. Kč (vlivem nižšího dovezeného množství) a potravinářskými výrobky o 1,8 mld. Kč. Přebytek bilance kovodělných výrobků se zvýšil o 1,3 mld. Kč.

Nepříznivý vliv na celkové saldo měl hlavně meziročně nižší přebytek bilance motorových vozidel o 3,3 mld. Kč v důsledku poklesu jejich vývozu o 4,7 mld. Kč. Schodek bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji se prohloubil o 1,3 mld. Kč.

Meziročně klesl vývoz o 0,6 % na 303,1 mld. Kč a dovoz o 3,2 % na 278,5 mld. Kč. Leden 2021 měl o dva pracovní dny méně než leden předchozího roku.

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12418 lidí

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 2,0 %, zatímco dovoz vzrostl o 1,8 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu (o 0,9 %) a růst dovozu (o 0,3 %).

Bilance zahraničního obchodu se státy EU273) skončila v lednu přebytkem 66,6 mld. Kč, který meziročně vzrostl o 4,0 mld. Kč. Největší přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem o 2,4 mld. Kč, o 2,0 mld. Kč se zmenšil i deficit obchodu s Polskem. Přebytek obchodu se Slovenskem naopak klesl o 3,1 mld. Kč.

V lednu tvořil podíl vývozu do států eurozóny na celkovém vývozu České republiky 65,3 %, podíl dovozu ze států eurozóny do České republiky byl 48,9 %. Meziročně klesl vývoz do eurozóny o 0,3 % (-0,6 mld. Kč) na 197,8 mld. Kč, dovoz z eurozóny se snížil o 2,3 % (-3,2 mld. Kč) a dosáhl 136,1 mld. Kč. V lednu 2021 koruna meziročně oslabila vůči euru v průměru o 3,5 %.

Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se meziročně zmenšil o 3,5 mld. Kč na 40,3 mld. Kč. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Ázerbájdžánem o 2,8 mld. Kč a s Ruskou federací o 1,1 mld. Kč.

graf

Metodická poznámka:
Pod pojmem zahraniční obchod České republiky jsou od roku 2020 prezentovány údaje, které jsou založeny na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty (dříve tzv. národní pojetí zahraničního obchodu). Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu je prezentováno pod pojmem pohyb zboží přes hranice. Bližší informace ZDE.

Poznámky:
1) Bilance zahraničního obchodu (saldo) je rozdíl mezi vývozem (exportem) z České republiky a dovozem (importem) do České republiky.
2)Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti České republiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
3) EU27 - od 1. února 2020 není Spojené království členem Evropské unie.

Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Údaje za jednotlivé měsíce roku 2020 jsou předběžné, za předešlá období jsou definitivní.
Při publikování dat referenčního období se zpřesní šest předcházejících měsíců. Všechny měsíce s předběžnými daty jsou zpřesňovány vždy se zveřejněním údajů za leden, březen a červenec. Definitivní data jsou publikována vždy v září následujícího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…