Český statistický úřad: Zemědělství má dobré ekonomické výsledky

06.03.2017 9:12

Českému zemědělství se vloni dařilo. Ekonomický výsledek ovlivnila především dobrá úroda. Produkce odvětví v běžných cenách vzrostla na 129,3 miliardy korun. To je o 1,8 % víc než v roce předchozím. Podnikatelský důchod se zvýšil o více než čtvrtinu.

Český statistický úřad: Zemědělství má dobré ekonomické výsledky
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V roce 2016 vzrostla rostlinná produkce meziročně o 3,5 % a dosáhla 77,3 miliardy korun. „Příčinou je velmi dobrá úroda, hlavně v souvislosti s počasím. Nejvyšší meziroční nárůst byl zaznamenán u kukuřice na zrno. Významnou roli ale hrály i brambory, cukrovka a pícniny,“ konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Živočišná produkce se snížila, vzhledem k poklesu cen zejména mléka, drůbeže a vajec, o 0,2 % na 46,3 miliardy korun.

Mezispotřeba, tedy hodnota výrobků a služeb, které jsou v rámci procesu vloženy do výroby, meziročně klesla o 3,2 %. Z největší části byla tvořena krmivy a spotřebou energií a maziv. Její podíl na produkci zemědělství představoval 66,8 %.

Hrubá přidaná hodnota, která ukazuje výsledný efekt zemědělství, dosáhla podle předběžného odhadu bezmála 43 miliard korun. Ve srovnání s předchozím rokem stoupla o 13,4 %. Vedle toho rostly i mzdy zaměstnanců v zemědělství, meziročně o 1,2 % na celkem 27,1 miliardy korun.

Vliv na hospodářský výsledek zemědělství měl také objem zemědělských podpor. Odhadovaný objem ostatních vyplacených dotací na výrobu dosáhl 30,8 miliardy korun. To představovalo meziroční nárůst o 3,4 %.

Do ekonomických výsledků zemědělství se promítlo i pachtovné a ostatní nájemné nemovitostí. Zaznamenalo nárůst o 10,0 % na 6,7 miliardy korun.

Pozitivní hodnotu měl i další důležitý ukazatel o stavu českého zemědělství – podnikatelský důchod. Jde o zisky zemědělských farem, resp. o zisk včetně hodnoty, která připadá na odměny za práci podnikajících osob, případně i jejich rodinných příslušníků, kteří v hospodářství pracují. „Podnikatelský důchod dosáhl hodnoty 20,2 miliardy korun. Meziročně se zvýšil o 25,9 %. To je druhý nejlepší výsledek od roku 2000, vyššího zisku bylo dosaženo pouze v roce 2014,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ.

Více informací naleznete v právě vydané publikaci Souhrnný zemědělský účet – předběžné výsledky za rok 2016 (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…