Není nic jednoduššího, než se vypravit do Bělé, č. p 105, u Libštátu na samotný okraj libereckého regionu. Zde Alena Mihulková se svým partnerem Janem Hradeckým pěstují několik odrůd česneku (česnek kuchyňský latinsky Allium Sativum). Vypěstovanou plodinu prodávají na okolních trzích či přímo ze dvora svého hospodářství.
„Tito pěstitelé se mohou pochlubit několika oceněními, mezi jinými rovněž Regionální potravina Libereckého kraje, Výrobek roku 2012 - Libereckého kraje, Krkonoše – originální produkt. Současně získali druhé místo v letošní soutěži Živnostník roku 2014 Libereckého kraje,“ prozradila radní Libereckého kraje, Ivana Hujerová, zodpovědná za resort regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, proč se rozhodla tyto skvělé „česnekáře“ osobně navštívit.
Standardní český česnek zkoumají vědci
Hned po příjezdu radní s oběma hostiteli absolvovala „exkurzi“ v nové sušárně. „Česnek potřebuje dýchat,“ podotkla paní Alena. Jan Hradecký poté předvedl, jak fungují netradičně vyhlížející zemědělské stroje konstruované pro potřeby zpracování česneku. „Česnek je citlivá rostlinka, která nemá ráda stres,“ dodává téměř s něhou farmářka při názorné ukázce odstraňování stonku na stroji dovezeném z Francie. „Není to pouze o okopávání plodin, ale také o tvorbě propagačních materiálů, psaní žádostí o dotace, nebo také o aktivní spolupráci s ostatními pěstiteli česneku. Například s Vysokou školou chemicko-technologickou mapujeme specifika českého česneku tak, aby se podařilo definovat kvality česneku vypěstovaného v naší půdě. Chceme tím zaručit standard pro zákazníky, kteří vyhledávají české produkty na našem trhu,“ přibližuje reálný obsah farmaření Jan Hradecký s tím, že právě podvodníci, kteří pod hlavičkou „pravý český česnek“ prodávají méně kvalitní česnek zahraniční, dělají starosti nejednomu poctivému českému pěstiteli.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva