Cíle nové koncepce vězeňství do roku 2025

10.01.2016 7:36

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán dnes spolu s generálním ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem představil novou koncepci vězeňství na dalších deset let.

Cíle nové koncepce vězeňství do roku 2025
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Jejím cílem je změnit fungování vězeňství tak, aby přispívalo ke snižování recidivy kriminální činnosti. Podstatou koncepce je vytvoření dohledu nad cestou odsouzeného do vězení a zpět, včetně vytvoření vzdělávacího a pracovního plánu ve věznici, a pomoci se začleněním propuštěného zpátky do společnosti. Součástí plánů je i modernizace vězeňských, resp. vazebních zařízení a vytvoření takových podmínek, které budou zlepšovat výhled do budoucnosti vězněné osoby.

Míra recidivy kriminální činnosti v České republice dosahuje 70 procent. Problém recidivy je velký zejména u často se opakujících trestných činů, a to u krádeže, maření výkonu úředního rozhodnutí nebo zanedbání povinné výživy. Průvodním jevem celé spirály kriminální činnosti je pak zadlužení odsouzeného, které se pobytem ve vězení jen zvyšuje.

„Nová koncepce tedy počítá s tím, že už po příchodu do vězení čeká odsouzeného pohovor s odborníky, kteří s ním naplánují vzdělávací aktivity, zaměstnání podle aktuálních požadavků trhu a poradí mu s řešením dluhů do budoucna,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Vězeňská služba podle něj bude spolupracovat při vedení vězně s úřady, sociálními kurátory a neziskovými organizacemi tak, aby se pobytem ve vězení zvýšila, a nikoli snížila šance na budoucí normální fungování propuštěného ve společnosti.

Podle generála Dohnala se práce odborníků zintenzivní zejména v období předcházejícím propuštění tak, aby měl propuštěný vězeň pokud možno zabezpečenou ubytování a práci. „Návrat k trestné činnosti je nejpravděpodobnější právě v prvních šesti měsících od propuštění, proto je důležité se na toto období zaměřit,“ vysvětlil ministr Pelikán.

Novou koncepci vězeňství, na které pracovalo téměř 50 odborníků z různých institucí, předloží Ministerstvo spravedlnosti vládě v nejbližších týdnech. Po jejím schválení se počítá s vypracováním konkrétních akčních plánů, které se věnují jednotlivým tématům koncepce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…