Církve požádaly ÚZSVM o vydání 168 staveb a více než 6.100 pozemků

15.01.2014 15:03

Celkem 1.080 výzev o vydání 168 staveb a 6.125 parcel obdržel v zákonné lhůtě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) od církví a náboženských společností. Těmto tzv. oprávněným osobám již bylo vydáno 21 nemovitostí, nároky u 180 nemovitostí byly zamítnuty.

Církve požádaly ÚZSVM o vydání 168 staveb a více než 6.100 pozemků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

„Většinu výzev jsme přijali koncem listopadu a v prosinci loňského roku. Za toto krátké období nám došlo 56 % všech výzev požadujících 54 % staveb a 41 % pozemků,“ uvedl generální ředitel ÚZSVM Ing. Miloslav Vaněk. Z požadovaných 168 staveb se jich nejvíce, konkrétně 47 nachází v regionu jižní Moravy, nejvíce pozemků - celkem 2.566 je taktéž na jižní Moravě. Podrobnější šetření nicméně odhalilo, že přibližně šestinu požadovaných nemovitostí nespravuje ÚZSVM, a výzvy proto byly ve shodě se zákonem odeslány skutečným povinným osobám, dodal Ing. Vaněk.

Počet parcel je dle současných evidencí a bude se ještě upřesňovat, protože církve většinou ve výzvách uvádí parcely dle evidencí platných v době odejmutí majetku. Do seznamu již vydaného majetku patří i historicky první zrestituovaná nemovitost v ČR. Toto prvenství patří pozemku pod farou v Klučenicích na Příbramsku, který od ÚZSVM v červnu 2013 převzal Rytířský řád Křížovníků s červenou hvězdou.

Mezi nejvýznamnější vydané památky se řadí například pozemek s bránou tvořící vstup do známého benediktinského kláštera v Rajhradě. O několik pozemků v prostorách kroměřížského koupaliště nazývaného Bajda si požádalo Arcibiskupství olomoucké. Území bezprostředně navazuje na areál kroměřížského zámku a přilehlých zahrad zapsaných na seznamu památek UNESCO. Před vydáním jsou například i pozemky pod historickými budovami z poloviny 17. století tvořící hospodářské zázemí zámku Žitenice na Litoměřicku, o jejichž vydání požádala ÚZSVM Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. O budovu z roku 1884, nacházející se ve Filipově u Jiříkova, v níž v současnosti sídlí domov důchodců, požádala Pražská provincie kongregace Nejsvětějšího Vykupitele (Redemptoristé).

O navrácení pěti staveb a dvanácti pozemků požádala ÚZSVM v rámci církevních restitucí Slezská evangelická církev. Jedná se o nemovitosti v obci Komorní Lhotka na Českotěšínsku využívané pro sociální účely Slezskou diakonií a Integrovaným sociálním ústavem. O pozemek pod budovou svého kláštera v katastrálním území České Budějovice 3 si zažádala Kongregace Školských sester de Notre Dame. Budovu kláštera získal řád zpátky do vlastnictví již na začátku 90. let minulého století. Vydáním majetku by tak došlo ke sjednocení vlastnictví pozemků a samotné stavby.

Do výčtu nemovitostí, které ÚZSVM nemohl ze zákonných důvodů oprávněným osobám vydat, se řadí například pozemky v katastrálním území Libočany na Lounsku, na nichž se nachází sportoviště a budova ve vlastnictví fotbalového klubu. Dle zákona nelze vydat pozemek vyňatý ze zemědělského půdního fondu, na kterém bylo zřízeno v souladu se stavebním zákonem sportovní hřiště, které je užíváno. Stejně tak nemohlo být vydáno 11 pozemků v areálu Městské nemocnice v Litoměřicích, neboť se v tomto případě jedná o pozemky zastavěné stavbami ve vlastnictví městské nemocnice, další pozemky s těmito stavbami bezprostředně souvisejí a jsou nutné k užívání těchto staveb.

ÚZSVM je ve smyslu zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi tzv. ostatní povinnou osobou. Znamená to, že vydání věcí nemovitých i movitých je vázáno na řadu podmínek, z nichž u nemovitostí je asi nejčastější ta, kdy vydávaný pozemek či budova musí funkčně souviset s jinou nemovitostí, kterou církev buď vlastní, nebo se jí vydává v souladu s tímto zákonem. Ve velkém počtu případů obsažených v žádostech církví tak pro vlastní rozhodnutí o vydání musí ÚZSVM musí počkat, až církev předloží platnou dohodu o vydání souvisejících nemovitostí uzavřenou dle tohoto zákona např. se Státním pozemkovým úřadem nebo Lesy ČR.

v z. Robert Hurt
vedoucí sam. odd. Komunikace

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…