Čmelák - Společnost přátel přírody: Mokřad i prales vyvolaly u dětí „AHA“ efekt

29.11.2018 9:36

Soustava tůněk doplněných molem, dřevěnými chodníčky, naučnými cedulemi či malou pláží. To jsou Mokřady Jablonné. Nový prales na Ještědském hřebeni – místo kde se dlouhodobou péčí mění smrková monokultura na pestrý les plný života. Dvě pozoruhodná místa propojená v roce 2018 projektem Terénní ekovýchova v Libereckém kraji 18, který realizuje Čmelák – Společnost přátel přírody z.s., a kterého se zúčastnilo 272 dětí a žáků ze všech koutů Libereckého kraje.

Čmelák - Společnost přátel přírody: Mokřad i prales vyvolaly u dětí „AHA“ efekt
Foto: Čmelák
Popisek: Občanské sdružení Čmelák - Společnost přátel přírody

Pro lokalitu Mokřadů Jablonné i Nového pralesa nachystali lektoři Čmeláka nové vzdělávací programy. V Mokřadech Jablonné byly jejich tématem ekosystémové služby, v Novém pralese houby, jakožto „ředitelé“ lesního ekosystému.

„Při tvorbě nových programů vycházíme z konceptu konstruktivistické pedagogiky, aktivity chystáme tak, abychom nepředávali hotovou vědomost, ale jen připravujeme podmínky pro to, aby si každý účastník zkonstruoval poznání ve své hlavě sám. Naším cílem je, aby u co největšího počtu žáků došlo k „AHA“ efektu – to je okamžik, kdy žák sám objeví nějakou novou souvislost nebo informaci, vysvětluje postup tvorby Michal Řepík, lektor ekovýchovy ze Čmeláka.

Program v Mokřadech Jablonné vysvětloval dětem fungování velmi nenápadných ale pro život člověka nezbytných ekosystémových služeb, jakými jsou udržování příjemného klimatu, podpora druhové rozmanitosti, ochrana před povodněmi, čištění vody či rekreační funkce pro odpočinek člověka. Vše měly šanci prožít na vlastní kůži a zažít své „AHA“ efekty.

„Pro děti je velmi obtížné představit si abstraktní procesy, jako je třeba odpar vody rostlinami poháněný sluneční energií, díky němuž je klima pro člověka příjemné. Velmi silného „AHA“ efektu jsme dosáhli názorným modelem, ve kterém děti pumpují vodu skrze kmen umělého stromu a navrchu je rozstřikována tryskou na malinké kapičky“, doplňuje Řepík.

V Novém pralese byla hlavním tématem programů funkce hub v ekosystému. „Když jsme chystali program o houbách, hodně jsme vycházeli ze skvělých knížek Petera Wohllebena a sami jsme zažili mnoho „AHA“ efektů, říká o lesním programu Marta Ježková, lektorka ekovýchovy ze Čmeláka.

„Asi nejsilněji na děti zapůsobil okamžik, kdy porozuměli tomu, že WWW nemusí být jen webové stránky, ale také Wood Wide Web, to že houby nejsou jen ty viditelné plodnice na povrchu, ale především neuvěřitelně jemný, propojený a všudypřítomný systém houbových vláken, kterým proudí živiny, voda a informace, vypichuje ještě Ježková hlavní „AHA“ efekt pralesního programu.

Čmelák – Společnost přátel přírody z.s. se ekologické výchově v Libereckém kraji věnuje dlouhodobě a systematicky, jejími programy projde cca 1500 dětí a žáků ročně. Pedagogové na nich nejvíce oceňují originální pomůcky a dokonalou přípravu lektorů. Programy probíhají zejména na lokalitách, které Čmelák vlastní a dlouhodobě o ně pečuje v souladu s ochranou přírody v rámci svého pozemkového spolku.

Projekt Terénní ekovýchova v Libereckém kraji 18 byl podpořen Ministerstvem životního prostředí České republiky. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…