Cudné mlčení dějin – Německé divadlo v Brně 1938–1944 v Moravské zemské knihovně v Brně

25.09.2017 10:23

Do konce září mají čtenáři a návštěvníci MZK možnost zhlédnout unikátní výstavu mapující německé divadlo v Brně v letech 1938–1944. Výstava se opírá o dlouhodobý výzkum archivních materiálů.

Cudné mlčení dějin – Německé divadlo v Brně 1938–1944 v Moravské zemské knihovně v Brně
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

Pro ty, kteří se chtějí o tématu dovědět mnohem více, případně mají k němu sami co říct, jsme na 27. září v 17 hod. připravili slavnostní zakončení výstavy. Zájemce provede výstavou sám autor, PhDr. Vojen Drlík, který následně naváže odbornou přednáškou.

Brněnské divadlo sice hrálo v dějinách města vždy významnou roli, jeho osudy ale dosud známe jen z různých dílčích studií. O brněnském německém divadle to platí dvojnásob, období tzv. Protektorátu zůstávalo zatím úplně mimo pozornost badatelů. Výstava Cudné mlčení dějin – Německé divadlo v Brně 1938–1944 je vlastně prvním pohledem na jeho činnost v temných válečných letech. Nelehký pokus ukázat peripetie života v tzv. Protektorátu na příkladu kulturní instituce, tradičně chápané jako jeden z klíčových pilířů německé existence uprostřed českého prostředí, se opírá o důkladnou rešerši dobového tisku a archivních materiálů. Zachyceny jsou klíčové osobnosti, významné inscenace, zmíněn je podíl českých umělců a nechybí vystoupení nejznámějších hostujících umělců. Výstava nechce jen informovat, ale i přispět k oživení historické paměti – povzbudit dosud žijící pamětníky k zachycení vzpomínek a podnítit k záchraně dokumentů týkajících se osudů brněnského německého divadla v období tzv. Protektorátu, které možná v polozapomenutí ještě odpočívají mezi rodinnými písemnostmi a památkami.

Dernisáž výstavy: Slavnostní zakončení výstavy Cudné mlčení dějin – Německé divadlo v Brně 1938–1944

Kdy: 27. září 2017 v 17 hod.

Kde: Foyer / 3. patro, Moravská zemská knihovna v Brně, Kounicova 65a, Brno

Přednáška: Odborná přednáška PhDr. Vojena Drlíka o německém divadle v Brně 1938–1944

Kdy: 27. září 2017 v 18 hod.

Kde: Videokonferenční sál / 4. patro, Moravská zemská knihovna v Brně, Kounicova 65a, Brno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.