Cudné mlčení dějin – Německé divadlo v Brně 1938–1944 v Moravské zemské knihovně v Brně

25.09.2017 10:23

Do konce září mají čtenáři a návštěvníci MZK možnost zhlédnout unikátní výstavu mapující německé divadlo v Brně v letech 1938–1944. Výstava se opírá o dlouhodobý výzkum archivních materiálů.

Cudné mlčení dějin – Německé divadlo v Brně 1938–1944 v Moravské zemské knihovně v Brně
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

Pro ty, kteří se chtějí o tématu dovědět mnohem více, případně mají k němu sami co říct, jsme na 27. září v 17 hod. připravili slavnostní zakončení výstavy. Zájemce provede výstavou sám autor, PhDr. Vojen Drlík, který následně naváže odbornou přednáškou.

Brněnské divadlo sice hrálo v dějinách města vždy významnou roli, jeho osudy ale dosud známe jen z různých dílčích studií. O brněnském německém divadle to platí dvojnásob, období tzv. Protektorátu zůstávalo zatím úplně mimo pozornost badatelů. Výstava Cudné mlčení dějin – Německé divadlo v Brně 1938–1944 je vlastně prvním pohledem na jeho činnost v temných válečných letech. Nelehký pokus ukázat peripetie života v tzv. Protektorátu na příkladu kulturní instituce, tradičně chápané jako jeden z klíčových pilířů německé existence uprostřed českého prostředí, se opírá o důkladnou rešerši dobového tisku a archivních materiálů. Zachyceny jsou klíčové osobnosti, významné inscenace, zmíněn je podíl českých umělců a nechybí vystoupení nejznámějších hostujících umělců. Výstava nechce jen informovat, ale i přispět k oživení historické paměti – povzbudit dosud žijící pamětníky k zachycení vzpomínek a podnítit k záchraně dokumentů týkajících se osudů brněnského německého divadla v období tzv. Protektorátu, které možná v polozapomenutí ještě odpočívají mezi rodinnými písemnostmi a památkami.

Dernisáž výstavy: Slavnostní zakončení výstavy Cudné mlčení dějin – Německé divadlo v Brně 1938–1944

Kdy: 27. září 2017 v 17 hod.

Kde: Foyer / 3. patro, Moravská zemská knihovna v Brně, Kounicova 65a, Brno

Přednáška: Odborná přednáška PhDr. Vojena Drlíka o německém divadle v Brně 1938–1944

Kdy: 27. září 2017 v 18 hod.

Kde: Videokonferenční sál / 4. patro, Moravská zemská knihovna v Brně, Kounicova 65a, Brno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…