CzechInvest: Nejnovější přístroje na skenování plic dorazí do Česka

13.04.2020 20:32

Projekt koordinovali čeští lékaři a platforma Spojujeme Česko.

CzechInvest: Nejnovější přístroje na skenování plic dorazí do Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

V nejbližších dnech dorazí do Česka pět špičkových přístrojů Elektrické impedanční tomografie (EIT). Ty pomohou optimalizovat umělou plicní ventilaci u pacientů s těžkým průběhem COVID-19. Zařízení už jako jedno z prvních pracovišť v České republice využívá Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN). Na koordinaci projektu se podílela platforma Spojujeme Česko a čeští lékaři Michal Otáhal a Mikuláš Vlček.

EIT je nejnovější funkční zobrazovací metoda pro diagnostiku plic, která bez negativních efektů, jako je například rentgenové záření, dokáže mapovat distribuci vdechovaného vzduchu v reálném čase. „Částečnou alternativou k EIT může být CT vyšetření. Vzhledem k radiační zátěži pacienta i nutnosti transportu je však možné jej použít pouze omezeně, jednou denně. Vyšetření pomocí EIT probíhá kontinuálně u lůžka a nevyžaduje v době COVID nákazy riskantní převoz pacienta,“ vysvětluje lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN Michal Otáhal.

Jeden z prvních přístrojů zakoupila a zapůjčila odborníkům z VFN společnost LINET. Další prostředky pro zavedení do dalších nemocnic Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví hledá. Po pražské Všeobecné fakultní nemocnici by se mělo jednat o Fakultní nemocnici Hradec Králové, Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně a Fakultní nemocnici v Ostravě – tedy centra, kde budou ležet pacienti s nejtěžším průběhem COVID-19. Pořizovací cena jednoho přístroje se pohybuje okolo dvou milionů korun. Po odeznění krize budou přístroje dále využívány k léčbě pacientů v riziku respiračního selhání i k výzkumným projektům, které již probíhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Víza zavádět nebudeme, je to fáma

19:02 Jihočeský kraj: Víza zavádět nebudeme, je to fáma

Zavedení vízové povinnosti pro vstup do jižních Čech je fáma. Tato spekulace se objevila v souvislos…