CzechInvest: Pandemie koronaviru přinesla nové investiční příležitosti

22.11.2020 14:59

V předchozím čtvrtletí se předpokládalo, že se investoři v důsledku pandemie COVID-19 zaměří především na ekonomickou odolnost akvizic. To se potvrdilo jen částečně. Jejich pozornost si získaly rizikovější investiční cíle a investice do společností v obtížích. Krize také urychlila generační výměny v řízení společností, které často vedly k jejich prodeji.

CzechInvest: Pandemie koronaviru přinesla nové investiční příležitosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Očekává se, že firmy zapojené do vývoje podnikových informačních systémů budou méně ovlivněny dopady koronavirové krize. Zároveň poroste počet fúzí a akvizic v oblasti e-commerce. Některé země EU pravděpodobně zpřísní regulační opatření pro přímé zahraniční investice na ochranu stability svého trhu.

V České republice bylo podle metodiky agentury CzechInvest ve třetím čtvrtletí roku 2020 oznámeno 159 fúzí a akvizic. Největší aktivitu zaznamenal realitní sektor s 66 ohlášenými obchody. Následovala oblast maloobchodu se spotřebním zbožím a zábavní průmysl s 38 transakcemi. Dalším aktivním sektorem byly průmyslové výrobky a služby s 29 fúzemi a akvizicemi.

Mezi významné transakce na českém trhu patří například prodej Socialbakers. Tento úspěšný český startup z oblasti digitálního marketingu kupuje americká softwarová společnost Astute. Jihokorejská firma Heavy Industry & Development vstupuje do společnosti MICo Medical, českého výrobce plicních ventilátorů CoroVent. Kellnerova PPF získala souhlas Evropské komise ke koupi televizní společnosti CME. ČEZ kupuje menšinový podíl ve švédském startupu Eliq.

Podrobnosti o vybraných fúzích a akvizicích jsou k dispozici ZDE.

Součástí M&A reportu jsou také aktuality z projektu kapitálových účastí CzechLink, který funguje od srpna 2018. Projekt podporuje fúze, akvizice a joint ventures partnerství mezi lokálními a zahraniční investory a tuzemskými zájemci o investici. Obsahuje přehled anonymizovaných společností registrovaných v projektu CzechLink.

M&A Report vychází v elektronické podobě jako čtvrtletník. Další číslo bude k dispozici v prvním čtvrtletí 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…