CzechTourism: Do/po České republice se začíná cestovat podobně jako před covidem

09.08.2022 19:27 | Tisková zpráva

Příjezdy do České republiky (ČR) ve 2. letošním čtvrtletí ve srovnání s loňskem vzrostly. A to 3,3x. Zvýšily se také počty přenocování – 2,9x.

CzechTourism: Do/po České republice se začíná cestovat podobně jako před covidem
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Vyplývá to z informací Institutu Turismu, které na základě dnes vydaných dat Českého statistického úřadu vyjdou na www.tourdata.cz. Pozitivní zprávou je, že se zájem o cestování do/po ČR přibližuje době před pandemií covidu-19. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Turisté tradičně nejvíc navštěvovali Prahu (1 610 631 hostů), následoval Jihomoravský (533 120 cestovatelů) a Jihočeský kraj (351 039 návštěvníků). V Praze tvořili cizinci 73 % ubytovaných, v ostatních regionech převažovala domácí klientela.

„I v letošním 2. čtvrtletí cestovní ruch táhli domácí hosté, bylo jich skoro 62 procent. Na cestách stejně jako zahraniční turisté u nás strávili shodně 2,4 noci. Pozitivní zprávou je, že se příjezdy do hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) přibližují předcovidovému období. Zatímco letos za duben, květen a červen dohromady se jednalo o cca 5 milionů příjezdů, v roce 2019 to bylo cca 5,8 milionů. Ve srovnání s 2. kvartálem 2021 jsou aktuální čísla 3,3 x vyšší, vezmeme-li rok 2020, došlo dokonce k 4,9násobnému nárůstu,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Je tedy zřejmá větší chuť místních cestovat po České republice, než tomu bylo před covidem. Příjezdy zahraničních hostů ovlivňovaly stále ještě obavy z covidové situace a letecká spojení. Pro tuzemskou ekonomiku jsou přitom turisté ze zahraničí klíčoví, utrácejí zpravidla víc. Významnou roli tak hraje to, zda turisté v ČR přenocují, či ne. Zde je stále co zlepšovat. Letos ve 2. čtvrtletí hosté v ČR realizovali téměř 12 milionů přenocování, ve stejnou dobu před covidem jich ale bylo víc než 14 milionů.“  

Co se týče hostů ze zahraničí, nejvíc se v ČR letos ve 2. čtvrtletí ubytovávali Němci (521 tisíc příjezdů). Následovali návštěvníci ze Slovenska (229 tisíc), Polska (165 tisíc příjezdů) a Spojené státy (103 tisíc). Pokračoval výpadek cestovatelů z asijských zemí a Ruska.

„Kvůli pandemii covidu-19 byla loňská sezóna výjimečná pro kempy. Lidé je vyhledávali víc než dřív, příjezdů tehdy bylo 170 tisíc, v letošním 2. čtvrtletí se jednalo o 270 tisíc. Letos v červnu zájem o toto ubytování podle Asociace kempů vzrostl kvůli školním výletům a eventům (festivaly, setkání veteránů, podniků, rodin atd.). Obsazenost tak byla, ale na kratší dobu,“ říká vedoucí Institutu turismu agentury CzechTourism Petr Janeček a dodává: „V červenci se vydařil týden státních svátků, plno bylo především v notoricky známých kempařských oblastech jako je jižní Morava, jižní Čechy nebo Královéhradecký kraj. Pak přišlo i zhoršení počasí, a tím se kempy vylidnily, přirovnat by se to dalo k situaci v září.“

Nejvíc turistů (70 %) se ubytovalo v hotelech. Tato zařízení zaznamenala celkem 3,5 milionů příjezdů, což je o téměř 2,7 milionů příjezdů víc než ve 2. čtvrtletí 2021. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 je číslo téměř o 3 miliony vyšší. Do penzionů přijelo letos v dubnu, květnu a červnu celkem 719 529 turistů. Jde o zvýšení ve srovnání s rokem 2021 o 420 tisíc, ve srovnání s rokem 2020 dokonce o 520 tisíc. Podrobnosti a další informace budou zveřejněny ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…