CzechTourism: Do regionů míří stále více turistů

11.08.2019 14:15

Do hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) v Česku přijelo ve druhém čtvrtletí celkem 5,8 milionu turistů, což bylo o 4,9 % více než ve stejném období předchozího roku. Poměr českých a zahraničních návštěvníků byl zhruba jedna ku jedné. Vyplývá to z dat o návštěvnosti HUZ za 2.Q 2019, kterou včera zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

CzechTourism: Do regionů míří stále více turistů
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Za 1. pololetí tohoto roku stoupl počet zahraničních hostů v regionech o 5,1 % (v Praze o 1,3 %). Počet turistů z Číny vzrostl v regionech o 8,4 % (v Praze o 0,2 %), počet turistů z Koreji stoupl v regionech o 8,1 % (v Praze pokles o 6,8 %). Podobně to bylo i s návštěvníky z Ruska, jejichž počet v regionech narostl o 5,1 %, zatím co v Praze poklesl o 4,2 %.

„Je to výsledkem výborné spolupráce agentury CzechTourism s regiony. Ta se poslední tři roky zaměřuje právě na propagaci regionů a méně vytížených lokalit v zahraničí,“ říká Jan Herget ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism a pokračuje: „To je cesta, která se nám osvědčila, a která již přináší své ovoce. Praha je stále bránou do regionů a u zahraničních turistů stále vévodí, ale ve druhém čtvrtletí letošního roku přijelo například do jihomoravského regionu více tuzemských turistů než do Prahy.“

Německo, ze kterého do České republiky každoročně dorazí vůbec největší množství turistů, si ve druhém čtvrtletí podle ČSÚ připsalo nárůst 7,7 %. Tento vzestup je významný především proto, neboť němečtí turisté patří mezi ty, kteří pravidelně navštěvují české regiony. Další zajímavý posun zaznamenalo také Švédsko (+ 11,1 %), Francie (+ 10,7 %), Japonsko (+ 23,5 %) anebo Ukrajina (+31,3 %). Meziroční pokles se vyskytovaly pouze ojediněle (UK, Korea, Tchaj-wan). Ve druhém čtvrtletí tak český incoming zaznamenal další pozitivní vývoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…