CzechTourism: Domácí i příjezdový cestovní ruch na vzestupu, loni se u nás ubytovalo více než 21 milionů turistů

09.02.2019 15:52

V roce 2018 se v České republice ubytovalo 10,6 milionu zahraničních turistů, což bylo o 4,7 procenta více než v roce předchozím. Naše penziony, hotely či kempy pak přivítaly dokonce 10,7 milionu tuzemských hostů. Vyplývá to z dat o návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení (HUZ), která zveřejnil Český statistický úřad.

CzechTourism: Domácí i příjezdový cestovní ruch na vzestupu, loni se u nás ubytovalo více než 21 milionů turistů
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

„Rok 2018 byl opět rekordní. Počet domácích a zahraničních turistů ubytovaných v České republice byl téměř vyrovnaný. Meziroční nárůst týkající se příjezdů domácích i zahraničních hostů do našich ubytovacích zařízení činí 6,4 procenta. Těší nás, že se Česká republika dostává stále častěji do hledáčku turistů ze vzdálených trhů. Jako velmi pozitivní vnímám nárůst domácího cestovního ruchu a rozprostřenost pozornosti turistů do regionů, i mimo mnohdy přetížená místa. Propagace regionů je ostatně dlouhodobým strategickým cílem agentury CzechTourism, příspěvkové organizace Ministerstva pro místní rozvoj,“ říká Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj.

Co se týká příjezdového cestovního ruchu, největší nárůst jsme zaznamenali u příjezdů turistů z Číny (+27 %), Ukrajiny (+43 %), Tchaj-wanu (+12 %) a Japonska (+13 %). U většiny ostatních trhů v první desítce ukázaly statistiky nárůst příjezdů do deseti procent, pouze příjezdy ruských a jihokorejských turistů stagnovaly na úrovni předchozího roku. Nárůst příjezdů zaznamenaly i některé další evropské trhy. Celkově - dle pořadí - přijelo nejvíc zahraničních turistů z Německa, Slovenska, Polska, Číny a USA.

Tempo meziročního růstu příjezdů ve srovnání s předchozím rokem zpomalilo o 4,3 p. b. Dosáhlo hodnoty 4,7 %. Relativní zpomalení růstu příjezdů však bylo způsobeno především mimořádnými nárůsty v předchozích letech. V roce 2018 se tak trh vracel k dlouhodobě obvyklým hodnotám. Celkový počet přenocování zahraničních turistů v HUZ vzrostl meziročně o 2,1 %. Dosáhl hodnoty 26,8 milionu. Průměrně se zahraniční turisté v Česku zdrželi 3,5 dne.

Podle výzkumů agentury CzechTourism utratí zahraniční turisté za dovolenou v Česku v průměru necelé dva tisíce korun za osobu a den. Z toho přibližně polovina výdajů spadá do vlastní cesty a polovina je vyčerpána předem. Během pobytu v České republice nejvíce utratí turisté z Německa, Švýcarska, Portugalska, Rakouska či Velké Británie.

Zahraniční turisté do Česka nejčastěji cestují s partnerem či s rodinou. S větší skupinou turistů cestují specificky turisté z asijských zemí. Nejpoužívanějším dopravním prostředkem je osobní automobil.

Domácí cestovní ruch zaznamenal zásadní úspěch. Příjezdy našinců do hromadných ubytovacích zařízení meziročně stouply o více než 8 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…