CzechTourism: Počet zahraničních návštěvníků vzrostl o 9,5 %

10.09.2015 14:31

Během první poloviny roku přijelo do České republiky celkem 12,4 milionu zahraničních návštěvníků, což představuje meziroční nárůst o 9,5 procenta.

CzechTourism: Počet zahraničních návštěvníků vzrostl o 9,5 %
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Z toho asi 4,9 milionu tvořili zahraniční turisté, tedy osoby, které v Česku alespoň jednou přenocovaly. Přibližně polovinu (6,4 milionu) z celkového počtu zahraničních návštěvníků tvořili jednodenní návštěvníci a 1,1 milionu osoby, které navštívily ČR během cesty do jiné země (tranzit).

Mezi zahraničními turisty převládali turisté ubytovaní v hromadných ubytovacích zařízeních (HUZ). Jak CzechTourism již dříve informoval, v HUZ přenocovalo v prvním pololetí 3,9 milionu zahraničních turistů, což bylo o 7,9 procenta více než ve stejném období předchozího roku.  Necelý milion zahraničních turistů pak využil jinou formu ubytování.

„Do pozitivního vývoje cestovního ruchu se v prvním pololetí promítlo několik faktorů. Patří sem například významné sportovní události, které ovlivnily příjezdový cestovní ruch v místech svého konání, “ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Mezi jednodenními návštěvníky tvoří více než polovinu obyvatelé Německa, pro které je výhodný kurz české koruny dlouhodobě hlavním lákadlem.

„Celkově jsou výhodné nákupy hlavním důvodem návštěvy pro více než tři čtvrtiny jednodenních návštěvníků,“ uvedla Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism. Pro turisty je hlavním důvodem návštěvy Česka dovolená (65 %), obchodní jednání (16 %), či návštěva příbuzných a známých (12 %).

Obě skupiny byly s pobytem v ČR v drtivé většině případů spokojeny – odpověď „zcela spokojen“ či „spíše spokojen“ uvedlo 9 z 10 dotázaných zahraničních návštěvníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

19:02 Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským koordinátorem dopravy (JIKORD) a smluvními dopravci opět p…