CzechTourism: Pravidla pro vstup či návrat do České republiky od 12. července 2021

13.07.2021 20:05 | Tisková zpráva

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který je účinný od pondělí 12. července.

CzechTourism: Pravidla pro vstup či návrat do České republiky od 12. července 2021
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Takzvaný semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná protiepidemická opatření. Do zelené kategorie byly zařazeny nově Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kanada, Kosovo a Lotyšsko. Lucembursko se zařadilo do oranžové kategorie. V červené kategorii jsou nově Kypr, Portugalsko a Španělsko (včetně Baleárských ostrovů a Kanárských ostrovů).

Od 12.7. Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo seznam zemí podle míry rizika nákazy. Takzvaný semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná protiepidemická opatření. Do zelené kategorie byly zařazeny nově Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kanada, Kosovo a Lotyšsko. Lucembursko se zařadilo do oranžové kategorie. V červené kategorii jsou nově Kypr, Portugalsko a Španělsko (včetně Baleárských ostrovů a Kanárských ostrovů).

Sdělení Ministerstva zdravotnictví, kterým se vydává seznam zemí nebo jejich částí s nízkým, středním a vysokým rizikem nákazy onemocnění covid-19 s účinností od 12. 7. 2021 zde.

Od 9. 7. 2021 platí nově povinnost pro osoby přijíždějící ze všech zemí (vč. zelené kategorie) předložit vyplněný příjezdový formulář a zároveň podstoupit antigenní či RT-PCR test.

V případě zelených a oranžových zemí je možné test podstoupit nejpozději do 5. dne od návratu z dané země.

V případě ostatních zemí platí stávající opatření, tedy podstoupit test již před vstupem na území ČR a poté dle platných opatření podstoupit RT-PCR test i na území ČR vč. samoizolace.

Výjimky pro testování (nikoliv vyplnění příjezdového formuláře) platí pro osoby s ukončeným očkováním (14 dní od poslední dávky) či osoby, které již nemoc COVID-19 v posledních 180 dnech prodělaly.

Aktualizovaný seznam zemí vč. kompletních platných podmínek vstupu z nich naleznete ZDE.

Od 9. 7. 2021 dochází ke změně pravidel návratu do ČR pro osoby s ukončeným očkováním a osoby s prodělaným onemocněním COVID-19, bez nutnosti testů, pouze s příjezdovým formulářem, děti do dovršení věku 6 let bez nutnosti testů a příjezdového formuláře, ostatní osoby s povinností testů. Výše uvedené neplatí pro návraty ze zemí s extrémním rizikem nákazy onemocněním COVID-19.

S ohledem na vývoj pandemie ve světě a obavy ze šíření nových mutací koronaviru jsou pravidla pro vstup do České republiky upravena formou průběžně aktualizovaných Ochranných opatření Ministerstva zdravotnictví ČR. Podobná pravidla přijímají postupně všechny země EU se společným cílem, kterým je předejít další a mnohem agresivnější vlně pandemie.

Od 1. července funguje v rámci EU při cestování výhradně Digitální COVID certifikát EU o očkování, testu nebo prodělaném onemocnění, který zjednoduší lidem cestování po Evropě.

Pro české občany slouží aplikace Tečka, kde mohou mít lidé certifikát o očkování, testu či prodělaném onemocnění uložený.

Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR stále rozlišuje 5 kategorií zemí a území dle míry rizika nákazy onemocněním COVID-19: země a území s nízkým rizikem (zelené), země a území se středním rizikem (oranžové), země a území s vysokým rizikem (červené), země a území s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19 (tmavě červené) a země a území s extrémní rizikem nákazy (černá barva).

Aktualizované informace ohledně podmínek vstupu na území České republiky naleznete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zahraničních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec