CzechTourism: Tuzemskou dovolenou plánují dvě třetiny Čechů

06.07.2015 20:51

Dvě třetiny Čechů plánují letos strávit alespoň část dovolené v tuzemsku. K nejlákavějším aktivitám během tuzemské dovolené patří pěší a poznávací turistika, koupání a vodní sporty, ale i pobyt na vlastní či pronajaté chatě či chalupě. Vyplývá to z průzkumu, který Institut turismu agentury CzechTourism provedl před začátkem letní turistické sezony.

CzechTourism: Tuzemskou dovolenou plánují dvě třetiny Čechů
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Dovolenou v tomto roce rozhodně plánuje 85 % respondentů, ostatní dotázaní si zatím nejsou jisti, zda na dovolenou vyrazí. Z těch, kteří na dovolenou určitě pojedou, jich jen 16 % stráví dovolenou výhradně v zahraničí. Drtivá většina turistů plánuje buď pouze tuzemský pobyt (41 %), nebo kombinaci tuzemské a zahraniční dovolené (36 %).

„Z výsledků průzkumu je zřejmé, že Česká republika je pro české turisty atraktivní destinací s významnými klady, mezi které patří menší finanční náročnost pobytu, absence jazykové bariéry, ale i bezpečnost destinace, která může při rozhodování hrát významnou roli u tuzemských i zahraničních turistů. Necelých 40 procent dotázaných navíc uvedlo, že poznávání turistických cílů Čech, Moravy a Slezska je pro ně letos lákavější než turistické cíle v zahraničí,“ uvedla Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.

Mezi nejoblíbenější aktivity patří jako každoročně pěší turistika po horách, koupání, návštěvy hradů a zámků, cyklovýlety, ale také návštěvy letních kulturních a gastronomických akcí.

„Návštěva hudebních festivalů, gastronomických slavností i společenských událostí je trend, který oslovuje nejen mladou cílovou skupinu. Gastroturismus či enoturistika, kterým je přímo zaslíbena oblast jižní Moravy, je stále na vzestupu a lokální gastroslavnosti mohou být impulzem k návštěvě dané lokality, třeba v rámci cyklovýletu,“ dodává ředitelka Institutu turismu agentury CzechTourism Markéta Vogelová.

Tuzemskou dovolenou si Češi plánují nejčastěji na červenec a srpen v průměrné délce jednoho týdne. Celkem 35 % turistů si dopřeje dovolenou kratší – 4 nebo 5 dní. Na dva týdny a déle se na dovolenou v Čechách chystá jen malé procento Čechů.

Během tuzemské dovolené využijí čeští turisté k ubytování nejčastěji penziony či kempy, časté je také ubytování u přátel a známých. Zajímavou alternativou k hromadným ubytovacím zařízením je pronájem chaty či chalupy. Přestože je Česká republika ve světě vnímána jako národ chatařů, tuzemských turistů, kteří stráví dovolenou v pronajaté rekreační nemovitosti je dokonce více než těch, kteří plánují pobyt ve vlastním objektu.

„Češi jsou národ individualistů. V loňském roce jsme takto v Čechách  ubytovali více než 21 tisíc turistů a každý rok jich v průměru o 10 procent přibývá,“ uvedl Wolfgang Quilitz, ředitel společnosti Novasol, která se zabývá zprostředkováním pronájmu rekreačních objektů. Rozhodujícím činitelem je podle něj „value for money“, tedy dostatek soukromí a pohodlí při relativně nízkých nákladech.

Nejlákavějšími tuzemskými destinacemi jsou pro české turisty tradičně jižní Čechy, jižní Morava, Šumava a Krkonoše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…