DIAMO připravuje komplexní sanaci kontaminovaného území Trojice v Ostravě

06.04.2017 11:15

Ještě letos chce státní podnik DIAMO zahájit sanační práce na lokalitě Trojice ve Slezské Ostravě, která patří mezi největší staré ekologické zátěže na Ostravsku.

DIAMO připravuje komplexní sanaci kontaminovaného území Trojice v Ostravě
Foto: DIAMO
Popisek: DIAMO

Hlavní sanační práce potrvají cca 3 roky, následovat bude zhruba 9,5 let postsanačního monitoringu. Sanace bude financována z rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu z prostředků určených na zahlazování následků hornické činnosti. Projekt je vhodný pro zaměstnání propuštěných horníků.

Jednou z hlavních činností státního podniku DIAMO v oblasti Moravskoslezského kraje je zahlazování následků po hornické činnosti v části Ostravsko-karvinského revíru, která nebyla součástí prodeje OKD soukromému subjektu. Areál bývalého dolu a koksovny Trojice patří mezi lokality, jejichž sanaci má odštěpný závod ODRA státního podniku DIAMO na starosti.

„Trojické údolí patří mezi silně kontaminované lokality, které však máme dobře prozkoumané a umíme si s nimi poradit. Po sanaci se stane území plnohodnotnou součástí města,“ uvedl Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku DIAMO.

Kdysi průmyslová lokalita Trojice se nachází u známé turistické atrakce - haldy Ema, zhruba 500 m východně od řeky Ostravice a centra města. Celková plocha řešeného území představuje cca 7 ha. Už v roce 1998 byla hydrogeologickým průzkumem zjištěna masivní kontaminace areálu po koksovně a šachtě Trojice i podzemní vody nebezpečnými látkami. Později byla provedena analýza rizik a sanační doprůzkum. Záměr a návrh koncepčního řešení problematiky této kontaminované lokality byl navržen a projednán s dotčenými orgány státní správy v roce 2006. Následovalo zpracování odborných studií, aktualizace analýzy rizik, zpracování studie proveditelnosti sanačního zásahu a projektové dokumentace. Pro sanační stavbu byla vydána příslušná územní rozhodnutí a stavební povolení a v těchto dnech probíhá výběrové řízení na dodavatele prací.

Lokalita Trojice zahrnuje dva provázané areály – bývalý uhelný důl Trojice (konec těžby v roce 1967) a bývalou koksovnu Trojice (ukončení provozu v roce 1983). „Celé údolí je postiženo jak důlní činností spojenou s těžbou uhlí (úpadní štoly, odplyňovací vrty), tak kontaminováno produkty koksochemických provozů, produkty jejich úpravy a chemickými látkami používanými jako činidla při výrobě,“ doplnil Josef Havelka, ředitel odštěpného závodu ODRA, s. p. DIAMO. V průzkumech byly potvrzeny například: volné fáze dehtovitých látek – obsahy PAU, olovo, rtuť, alifatické uhlovodíky NEL, monocyklické aromatické uhlovodíky, kyanidy a fenoly. Množství nebezpečných odpadů je odhadováno na minimálně 160 tis. tun.

Realizace projektu sanačních prací na lokalitě Trojice byla rozdělena do tří samostatně řešených etap. První etapa projektu (aktualizace analýz rizik kontaminovaného území) byla plně financována z prostředků programu řešení ekologické revitalizace Moravskoslezského kraje a dokončena v roce 2009. Navazující druhá etapa projektu (realizace doprůzkumů a příprava projektu sanačního zásahu) byla hrazena ze zdrojů DIAMO, s. p., a byla ukončena v roce 2015.

Třetí etapa projektu byla zařazena do priorit programu revitalizace Moravskoslezského kraje a také mezi projekty, které mohou zmírnit dopady problémů OKD a útlumu těžby uhlí. Návrh Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který měl akcelerovat tyto projekty vhodné pro zaměstnavání propuštěných horníků, však ve vládě neprošel. Faktem zůstává, že program revitalizace má trvale nedostatečné finanční možnosti. Ze stejného účtu je navíc hrazena také sanace Lagun OSTRAMO. V návaznosti na tyto skutečnosti a zároveň s ohledem na nebezpečí migrace kontaminovaných podzemních vod až do vodního toku Ostravice hledal stání podnik jiné řešení. Aby Trojické údolí neubíralo zdroje na laguny a jiné regionální projekty měst a obcí, bylo na MPO rozhodnuto zařadit jeho sanaci do plánu zahlazování následků hornické činnosti státního podniku DIAMO, který je financován z rozpočtu MPO.

Předpoklad časové náročnosti třetí fáze projektu je 3 roky, během kterých budou realizovány hlavní sanační činnosti. Následně bude po dobu 9,5 roku probíhat postsanační monitoring oblasti a  biologická rekultivace. Finanční náročnost třetí etapy projektu, tj. vlastní sanace území včetně navazujících terénních úprav a souvisejících opatření, je dle projektu           960 mil. Kč. Skutečná cena, která vzejde z právě probíhající soutěže, je očekávaná nižší.

Cílovým stavem je vymístění kontaminovaných materiálů z lokality, přečištění podzemních vod na úroveň sanačních limitů a rovněž vymístění podstatného objemu cizorodého navážkového odpadu z lokality tak, aby byla rizika plynoucí z této zátěže zcela eliminována. V budoucnu má být toto území začleněno do rekreačního potenciálu města Ostravy. Navržený způsob budoucího využití části lokality dle Územního plánu města Ostravy je bydlení v rodinných domech, občanská vybavenost a krajinná zeleň. Zájmové území ve východní části zasahuje do nadregionálního biocentra, v jižní části pak sousedí s místním biokoridorem - část území má být proto rekultivována na les.

Závěrem považuje s. p. DIAMO za důležité podat vysvětlení k názorům, že státní podnik by neměl zahajovat sanaci lokality Trojice, dokud nebudou dokončeny práce na lagunách Ostramo. Tyto názory, případně výzvy z Ostravska v podstatě znamenají výzvy k zastavení sanačních prací na silně kontaminované lokalitě Trojice a ponechání zátěže na místě na několik dalších let. Státní podnik DIAMO naopak preferuje okamžité zahájení sanace po ukončení právě probíhajícího výběrového řízení na dodavatele prací. Právě zajištění finančních prostředků ze státního rozpočtu z kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu napomůže výraznému zrychlení realizace, neboť bude projekt řešen v nejbližší možné době. Obavy, že se snad zastaví práce na lagunách Ostramo, nejsou na místě, neboť sanace lagun je financována ze zdrojů MF a akce probíhá v souladu s nastaveným harmonogramem, podle něhož je momentálně řešena část na odstranění nadbilančních kalů z lagun za 429 mil. Kč. Navíc jak sanace území Trojice, tak laguny Ostramo rozhodně nejsou jedinými akcemi, které s. p. DIAMO řeší. Jen na letošní rok je státním podnikem DIAMO naplánována realizace více jak 250 akcí po celém území České republiky.

DIAMO, státní podnik se sídlem ve Stráži pod Ralskem je organizací, která realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v České republice a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku. Provádí sanační a rekultivační práce, spravuje více než 6000 dílčích environmentálních zátěží na celém území ČR. Státní podnik zajišťuje svou činnost v regionech prostřednictvím 4 odštěpných závodů: Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem (TÚU), GEAM v Dolní Rožínce, Správa uranových ložisek v Příbrami (SUL) a ODRA v Ostravě. DIAMO, s. p. celkem k 31. 12. 2016 zaměstnával 2 521 lidí.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…