DPP: Cestující v autobusech DPP nově provází hlas herce Jana Vondráčka

09.10.2023 13:21 | Tisková zpráva

Od pondělí 9. října 2023 od ranního výjezdu provází hlas herce a dabéra Jana Vondráčka cestující také na všech autobusových linkách Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Nahradí původní nahrávky paní Dagmar Hazdrové, která byla hlasem autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy (PID) zhruba třicet let.

DPP: Cestující v autobusech DPP nově provází hlas herce Jana Vondráčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

V tramvajích DPP hlášení vyměnil přesně před osmi měsíci, 9. ledna 2023. Jana Vondráčka nyní čeká postupné namlouvání a nahrávání největšího balíku více než sedm tisíc nahrávek autobusových zastávek ležících mimo území hl. m. Prahy a využívaných v rámci systému PID.

Nahrávání bezmála jedenácti tisíc hlášení, všech autobusových, tramvajových a trolejbusových zastávek a provozních hlášení, používaných na městských a příměstských linkách v rámci PID, je rozděleno do tří fází. Tu první zahrnovalo namlouvání všech hlášení pro provoz tramvají, celkem bezmála dvě tisícovky nahrávek, které DPP nasadil do vozidel letos na začátku ledna. Další balík tvoří necelé dva tisíce nahrávek potřebných pro provoz autobusů na městských linkách v Praze.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

Od pondělí 9. října se tak nový hlas objeví na všech autobusových linkách provozovaných DPP. U ostatních autobusových dopravců budou na městských i příměstských linkách původní hlášení včetně zastávek na území Prahy nahrazována postupně, jak budou nahrávány jednotlivé skupiny mimopražských autobusových zastávek. A to podle konkrétních linek a dopravců tak, aby pokud možno na jednom spoji nedocházelo k míchání původních hlášení paní Dagmar Hazdrové a nových od Jana Vondráčka.

Také veškerá hlášení pro městské autobusové linky obdobně jako tomu bylo u tramvají nechal DPP nejdříve jazykově zrevidovat lingvistkou a fonetičkou Veronikou Štěpánovou, pracující v oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, která byla také členkou odborné komise v anketě na nový hlas autobusů a tramvají PID.

Následně všechny nové nahrávky, namluvené Janem Vondráčkem, opět paní Štěpánová postupně pečlivě vyslechla a zkontrolovala jejich správnou výslovnost podle pravidel spisovné češtiny. Každá nahrávka se pak finálně čistí ve zvukovém studiu, a upravuje do stejné úrovně hlasitosti. Vzhledem k různým typům vozidel nasazovaných na městské autobusové linky bude DPP hlasitost provozních hlášení v následujících týdnech ještě postupně dolaďovat.

Jan Vondráček se stal novým hlasem autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy na základě výsledků hlasování veřejnosti v anketě, kterou v květnu a červnu 2022 zrealizoval DPP ve spolupráci s hl. m. Prahou, ROPIDem a IDSK. Hlasovalo pro něj 62,15 % z celkem 200 013 respondentů, tj. více než 124 tisíc cestujících.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 148 autobusových, 35 tramvajových (26 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2023 DPP vlastnil 1 192 autobusů z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 781 tramvajových vozů a 1 trolejbus. Podnik měl k 1. lednu 2023 v evidenčním stavu celkem 11 018 zaměstnanců, z toho 4 319 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…