DPP: Linka metra A oslaví 39. výročí. Na koleje vyrazí historická souprava metra 81-71

10.08.2017 20:44

Praha 10. srpna 2017 – Druhou srpnovou sobotu vypraví Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) do provozu s cestujícími historickou soupravu 81-71. Touto vzpomínkovou jízdou oslaví 39. výročí provozu pražské trasy linky metra A, které připadá právě na 12. srpna. Atmosféru dokreslí cestujícím speciální hlášení i strojvedoucí v dobových uniformách a informační tabule z minulého století.

DPP: Linka metra A oslaví 39. výročí. Na koleje vyrazí historická souprava metra 81-71
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Sovětský typ souprav metra 81-71, kterým se kvůli charakteristickému designu čela přezdívalo např. „briketa“ a které se vyráběly v Mytiščinském strojírenském závodě u Moskvy, vyjely poprvé s cestujícími na pražské lince metra A dne 12. srpna 1978. Byly zde provozovány do roku 2005.

Historická souprava bude kopírovat trasu Dejvická – Skalka – Dejvická, jež byla uvedena do provozu v červenci 1990. Cestující si tak mohou připomenout nejdéle realizovaný běžný provoz souprav 81-71 na trase A. Na svou první jízdu souprava vyrazí na koleje v 10.17 hodin, a to ze stanice Dejvická (dříve Leninova) do stanice Skalka, kam dorazí v 10.38 hodin. V tomto směru uskuteční souprava celkem šest jízd. Poslední jízda započne ve 14.40 hodin a do stanice Skalka souprava dorazí v 15 hodin. V opačném směru vyrazí souprava ze stanice Skalka do stanice Dejvická v 10.39. Poslední (pátá jízda historické soupravy) zde bude ukončena v 14.29 hodin.

„Věříme, že nostalgické výlety do historie veřejné dopravy naše cestující potěší. Při jízdě se ohlédneme do minulosti a uvědomíme si, jak dlouhou tradici má veřejná doprava v Praze a jaký kus cesty za uplynulá desetiletí urazila,“ uvedl Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

Atmosféru tehdejší doby navodí pasažérům strojvedoucí v dobových uniformách a hlášení staničního rozhlasu s uvedením aktuální cílové stanice a informací o datu zahájení provozu úseku metra A. Na čela vlaku budou navíc umístěny autentické tabule s konečnou stanicí. Všem cestujícím, kteří se budou chtít svézt historickou soupravou, postačí standardní jízdenky či časové kupóny.

Jízdní řád a další informace naleznete ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…