DPP: Praha od 1. září obnoví v autobusech a tramvajích poptávkové otevírání dveří pomocí tlačítek

30.08.2021 18:39 | Tisková zpráva

V návaznosti na opětovné zavedení plného provozu MHD jako před pandemií covid-19 obnoví Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a další dopravci PID běžný režim odbavování cestujících v autobusech i tramvajích na všech linkách, a to od 1. září od ranního výjezdu.

DPP: Praha od 1. září obnoví v autobusech a tramvajích poptávkové otevírání dveří pomocí tlačítek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Otevírání dveří budou cestující při nástupu či výstupu opět ovládat pomocí tlačítek. Z veřejné dopravy zmizí další omezení, které bylo zavedeno v souvislosti s pandemií covid-19. Tím posledním, které zůstává i nadále v platnosti, je povinnost cestujících mít ústa a nos zakryta respirátorem nebo nanorouškou ve všech prostorech MHD.

Odstranění povinného otevírání a zavírání všech dveří v zastávkách, kde nikdo nevystupuje ani nenastupuje, přispěje v nadcházejícím chladnějším období k zachování teplotního komfortu ve vozidlech. Kromě toho pomůže i k zajištění přesnějšího provozu. Pokud by totiž i za plného provozu mělo nadále fungovat centrální otevírání dveří řidičem ve všech zastávkách, docházelo by zejména na autobusových linkách ke zpožďování spojů. Plný provoz bude u autobusů na městských linkách obnoven právě od 1. září.

Na příměstských autobusových spojích bylo poptávkové otevírání dveří obnoveno již v předchozím období. V metru zůstává centrální otevírání všech dveří strojvedoucím zatím zachováno.

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí

Zvýšené větrání autobusů a tramvají bude i nadále zajištěno pomocí ostatních technických prostředků, jako jsou větrací okénka, střešní otvory, ventilátory apod. DPP bude i nadále uklízet a dezinfikovat interiéry dopravních prostředků ve stejné intenzitě jako během pandemie covid-19, aby zachoval maximální bezpečnost MHD, která byla potvrzena rozsáhlou studií a praktickým měřením ze strany Akademie věd ČR. V případě zhoršení pandemické situace Praha, DPP a ROPID zváží opětovné zavedení dřívějších opatření.

Tlačítka dveří slouží nejen pro jejich otevření, ale také jako signalizace pro zastavení v zastávkách na znamení. U autobusů je možné pro otevření nejbližších dveří použít také tlačítka "STOP", která jsou umístěná na přídržných tyčích, nebo na stěnách vozidla.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 142 autobusových linek, 1 trolejbusovou linku, dále 26 denních, 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 7. 2021 DPP vlastnil 1 188 autobusů,1 trolejbus, 811 tramvajových vozů a 146 vlakových souprav metra. Podnik měl k 1. 1. 2021 celkem 11 192 zaměstnanců v evidenčním stavu, z toho 4 379 řidičů MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…