DPP připomene veřejnosti provoz MHD za 2. světové války

01.09.2014 19:55

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) připravil nejen pro milovníky historie unikátní výstavu dobových fotografií a dokumentů věnovaných městské hromadné dopravě a také životu v Praze v období 2. světové války. Veřejnosti se tato nová expozice ve střešovickém Muzeu MHD otevře od prvního zářijového víkendu.

DPP připomene veřejnosti provoz MHD za 2. světové války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Slavnostní otevření výstavy „Pražská MHD za Protektorátu Čechy a Morava“, kterou připravil DPP, proběhlo v pondělí 1. září, kdy si celý svět připomíná 75 let od vypuknutí 2. světové války. Tato smutná etapa světové historie přinesla kromě všeobecného utrpení do tehdejšího Československa také změny ve veřejné hromadné dopravě. „Cestující byli v protektorátním období omezeni řadou válečných opatření. Veřejnou dopravu ovlivňoval značný nedostatek pohonných hmot, jízda vpravo nebo letecké poplachy. Byly také zavedeny velmi tvrdé podmínky pro přepravu obyvatel s židovským původem. Prostřednictvím výstavy přinášíme pohled do historie, který věrně popisuje těžké období českých dějin,“ uvedl Pavel Fojtík, vedoucí oddělení Archiv DPP.

Dopravní podnik pro návštěvníky připravil sérii dobových fotografií a dokumentů rozdělených do šesti tematických bloků (Jezdíme vpravo, Jakoby normální život, Cestování přece jen nebylo tak snadné, Nerealizované válečné sny, Tramvajáci bojující a Pražská doprava znovu zahajuje provoz). Budou se tak moci seznámit s okolnostmi zavedení jízdy vpravo a jejími dopady, které byly pro tehdejší Elektrické podniky hl. m. Prahy velmi tíživé. Běžný cestující si musel zvyknout i na nové jízdenky nebo zavedení německých pojmů k tradičním názvům zastávek. Výstava se také v jednom z tematických celků věnuje dopadům války na provoz MHD, který byl přerušován leteckými poplachy, a ovlivňoval jej také nedostatek pohonných hmot.

Celkem je pro veřejnost připraveno dvanáct panelů, na kterých je na devadesát dobových fotografií a dokumentů. Autentičnost doby dotváří sestřih zvukových nahrávek Českého rozhlasu z let 1939 až 1945, do kterých se návštěvníci mohou zaposlouchat. „Samostatnou kapitolu výstavy jsme věnovali plánovaným projektům, mezi něž patří například neuskutečněná vize výstavby metra. Značný prostor dostali hrdinové Pražského povstání, jejichž řady tvořili také pracovníci městské hromadné dopravy. Tramvaje dominovaly desítkám barikád, co vyrostly v ulicích Prahy,“ dodal Pavel Fojtík, vedoucí oddělení Archiv DPP.
Vernisáž výstavy se uskutečnila 1. září 2014, veřejnost expozici může zhlédnout od prvního zářijového víkendu ve střešovickém Muzeu MHD.  Muzeum otevírá své brány návštěvníkům každou sobotu, neděli a státní svátek vždy od 9.00 do 17.00 hodin. Výstava potrvá předběžně do konce května 2015.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 149 autobusových linek, dále 22 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2014 bylo ve vlastnictví společnosti 1 255 autobusů, 927 tramvajových vozů a 715 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 163 000 000 kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2014 celkem 10 606 zaměstnanců, z toho 4 071 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…