Dalšími kandidáty na udělení Medaile Jiřího z Kunštátu a Poděbrad jsou Doležal a Kinský

28.05.2015 10:58

Nominační výbor oznámil další dvě jména kandidátů na udělení prestižní „Medaile Jiřího z Kunštátu a Poděbrad, krále českého, za přínos v oboru a k integraci v rámci Evropy“, kterou uděluje významným českým i zahraničním osobnostem ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Dalšími kandidáty na udělení Medaile Jiřího z Kunštátu a Poděbrad jsou Doležal a Kinský
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Na základě rozhodnutí nominačního výboru ceny tak k dosud nominovaným kandidátům – naší přední architektce a designérce Evě Jiřičné, prezidentovi Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavu Hanákovi, Jaromíru Křížovi, který zachránil a znovuobnovil tradiční českou stavebnici Merkur, a kybernetikovi, předsedovi Výzkumné rady Technologické agentury ČR Vladimíru Maříkovi, přibyli další dva kandidáti - Jaroslav Doležal, emeritní National Executive společnosti Honeywell v ČR a Constantin Kinský, předseda představenstva Francouzko-české obchodní komory.

Letos bude ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek předávat medaile v rámci konference „ARVe 2015  -Ambice – Realita – Vize“  -  v sídle ministerstva průmyslu a obchodu v Praze Na Františku 11. června.

„Vysoká odborná i osobní prestiž všech deseti dosavadních držitelů Medaile a samozřejmě šesti nově navržených kandidátů dokazují, že náš původní záměr ocenit přínos výjimečných českých i evropských osobností k rozvoji jejich oborů a k hlubší evropské integraci a odstraňování překážek v lidském porozumění, byl správný. Myslím, že navržení kandidáti mohou být vzorem nejen svou odborností a angažovaností, ale i svým osobním životem. Jsem rád, že Medaile Jiřího z Kunštátu a Poděbrad, krále českého, za osobní přínos v oboru a k integraci v rámci Evropy, její myšlenkový záměr a ideje, se setkaly s takovou příznivou odezvou a že jsou osobnostmi českého průmyslu, obchodu, energetiky či stavebnictví vnímány tak pozitivně. Chtěl bych všem nominovaným poděkovat za jejich dosavadní činnost a popřát jim hodně úspěchů v práci i osobním životě,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Další z nominovaných – Jaroslav Doležal, se jako vystudovaný kybernetik dlouho pohyboval v akademické sféře.  Na začátku devadesátých let podporoval vstup technologické společnosti Honeywell do ČR a významně přispěl k vytvoření její technologické základny pro oblast automatizace, letectví a automobilového průmyslu v ČR. Působil jako člen Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, byl oceňován tituly Investor roku či Manažer roku. Pan Jaroslav Doležal trvale podporuje spolupráci vývojové a výrobní sféry s vysokým technickým školstvím a působí ve vědeckých a správních radách několika technických vysokých škol.

Poslední z nominovaných - Constantin Kinský -  vyrůstal ve Francii a po návratu do vlasti se věnoval především finančnímu poradenství. Podílel se na řadě projektů včetně pomoci českým vládám s klíčovými privatizačními projekty. Pomáhal mj. s ochranou, restrukturalizací a úspěšnou privatizací České spořitelny, která zahájila restrukturalizaci celého českého bankovnictví. Z pozice předsedy představenstva Francouzsko-české obchodní komory se významně se podílí na rozvoji česko-francouzských obchodních a hospodářských vztahů.

Dosavadními nositeli tohoto vyznamenání se stali evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger, bývalý ministr hospodárstva Slovenskej republiky Tomáš Malatinský, emeritní předsedkyně představenstva ČEPS Ludmila Petráňová, předseda představenstva RWE Martin Herrmann, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, vysokoškolský pedagog a nestor české jaderné energetiky František Hezoučky, jaderný fyzik a exponent Charty 77 František Janouch, hlavní jaderný expert SR Štefan Rohár, exministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr či předseda představenstva ŠKODA JS Plzeň Miroslav Fiala.    

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…